Prof. Özkan dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin 10 yıllık süreci ve sonrasını anlattı

Prof. Özkan dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin 10 yıllık süreci ve sonrasını anlattı

Prof. Özkan dünyanın ilk kadavradan rahim naklinin 10 yıllık süreci ve sonrasını anlattı

ANTALYA (AA) - Türkiye'deki ilk yüz nakli, çift kol nakli gibi önemli basarilara imza atan ekibin baskani Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, gebelik yasamamis birçok anneye umut olabilecek bazi bulgulari saptadiklarini bildirdi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, Özkan, Akdeniz Üniversitesi'nde gerçeklestirilen dünyanin ilk kadavra naklinden, annenin bebegini kucagina almasina kadar geçen 10 yillik süreci anlatti.

Dogustan rahmi olmadigi için hamile kalamayan Derya Sert'e öncesinde de uzun bir hazirlik süreci olan kadavradan rahim naklini 2011'de gerçeklestirdiklerini hatirlatan Özkan, bu sürecin ilk adimini basariyla attiklarini bildirdi.

Özkan, hastanin saglikli sekilde dogum yapabilmesi için tedavi sürecinin basladigini belirterek, söyle devam etti:

"Bu tedavi süreci, belli asamalari bulunan, uzun ve sabir gerektiren bir süreçti. Bazen zorlandigimiz anlar da oldu. Ancak gerek ekip olarak, gerekse hastamiz Derya Sert hiçbir zaman ümitsizlige kapilmadi. 10 yil içerisinde bebegin dünyaya gelmesi için daha önce denenmeyen bazi ameliyatlari yaptik. Bu sürede tedavide hastayi da yormadan hep ders alarak ilerledik. Bu inancimiz sayesinde mutlu sona eristik. Emek olmadan büyük basarilar elde edilemez. Zorlu ama umutlu bir bekleyisin ardindan güzel sonucu görmek her türlü zorluga degdi."

- Yillarca özlemini çektigi annelik duygusunu tatti

Sabirli bekleyisin ardindan Derya Sert'in, haziranda hamileliginin 28. haftasinda 760 gram agirliginda bir erkek bebek dünyaya getirdigini animsatan Özkan, "Bebegimizin su an sagligi yerinde. Yogun bakim ünitesindeki tedavisinin ardindan da Derya Sert yillarca özlemini çektigi annelik duygusunu tatmis oldu. Bu bizim için de tarif edilemez bir mutluluk. Derya Sert'e de bize olan inancindan dolayi tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.

- "Birçok anneye umut olabilecek bazi bulgulari saptadik"

Annelik sevinci yasayan Derya Sert'in tibba da büyük katkisinin olduguna isaret eden Özkan, sözlerini söyle tamamladi:

"Gebelik yasamamis birçok anneye umut olabilecek bazi bulgulari saptadik. Moleküler çalismalarda güzel bulgular var. Türk tibbi adina insanlarin takip edebilecegi güzel bulgulara ulastik. Bilimsel literatürde meslektaslarimiz takip edecek. Dünyanin ilk rahim naklinden sonra Akdeniz Üniversitesi tüm dünyanin ilgi odagi oldu. Avrupa'nin çesitli ülkelerinden Japonya'ya, Endonezya'ya kadar merkeze ziyaretler yapildi. Ameliyatla ilgili ayrintilari anlattik. Süreç içerisinde önemli çalismalar oldu. En son yaptigimiz transferin sonucu da mutlu bitti. Dünyada ilk defa yapilan nakle izin veren Saglik Bakanligina tesekkür ediyorum. Her türlü alt yapiyi, teknik destegi bize özel izinle verdiler, bu süreci de yakindan takip ettiler."




Güncel 9.09.2020 12:09:38 0

İlginizi Çekebilir

1

Kahramanmaraş'ta şehit polisin oğlu ile kızına sürpriz doğum günü kutlaması

2

Kahramanmaraş'ta lise öğrencileri de havacılık ve savunma sanayine dahil edildi

3

Antalya'da toptancı halinde çıkan yangında, 4 ardiye kullanılamaz hale geldi

4

Maviyemişin "kültür elçisi" profesör, 24 yılda üretimi şehir şehir yaydı

5

Kahramanmaraş'ta sabun imalathanesinde çıkan yangın söndürüldü

6

Huawei Radyolink Endüstri Forumu'nda 5.5G'nin temelleri müzakere edildi

7

Mersin'de iki meslek liseli, enkazda titreşim algılayan taşınabilir cihaz tasarladı

8

Adana'da boğazına yabancı cisim kaçan öğrenciyi öğretmeni kurtardı

9

Adana'da silahla yanlışlıkla vurduğu kadını öldürdüğü öne sürülen zanlı yakalandı

10

Adana'da iki motosiklet çarpıştı, 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı