RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi:

RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi:

RÖPORTAJ - Sanatçı Müfit Can Saçıntı dizi ve film sektörünü değerlendirdi:

ADANA (AA) - ISMIHAN ÖZGÜVEN - Oyuncu, yönetmen ve senarist Müfit Can Saçinti, dizi ve film sektörü ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde sektörün yasadigi degisimleri anlatti.

"Mandira Filozofu", "Yengen ve Sengen", "Yasamak Güzel Sey", "Babamin Ceketi" ile Kovid-19 kisitlamalari nedeniyle zor kosullarda çekilen "Maskeler de Düser" filmlerine imza atan Saçinti, Yüregir Belediyesi tarafindan hayata geçirilen Film Akademisi'nin açilisi için geldigi Adana'da AA muhabirinin sorularini yanitladi.

SORU : "Su an yeni projeleriniz var mi, anlatir misiniz?"

Müfit Can Saçinti: "Su an proje yapacak durumda degiliz. Korona belimizi kirdi. Bütün sektörlere darbe vurdu, sinema, tiyatro, müzik, sahne sanatlari, dizi sektörü dahil. Çok sikintili bir süreç. O süreçte ben bir sey çeksek, self servis bir film çeksek, sosyal mesafeyi koruyarak diye herkesin kendi sahnelerini çektigi bir film yaptim. 'Maskeler de Düser' diye. Internete koyduk ama açikçasi internette de bekledigimiz ilgiyi göremedik.

Su an korona yüzünden bir sey üretemiyoruz. Kafada üretsek de gerçekte üretemiyoruz. Ilk gösterimini 'sanal gala' diye duyurduk. Ücretsiz gösterdik ve ayni anda 12 bin kisi canli izledi. Sonra 2 aydir 2,5 lira gibi cüzi bir miktarla izlettirmeye çalistik. Aylik 1500 kisi de ücretli izledi. Su an 14 bin civari kisi izledi. Bir süre sonra dijital platformlara satamazsak YouTube'a ücretsiz koymayi düsünüyorum.

Su an sadece hayal edebiliyoruz. Kafada proje üretebiliyorum, gerçek hayatta üretemiyoruz. Gerçekten her sey çok sikintili. Mesela günlük ortalama seyirci sayisi seans basi 2,5'a düsmüs. Nereden nasil üretecegiz. Bir kabare yapayim diyordum simdi seyirci sayisi 3'te 1'e düsmüs. Salon kiralari düsüyor mu, yok. Tam tersine bazi belediyelere ait salonlara zam yapilmis. Nasil üreteyim, niye üreteyim?"

- "Saglik çalisanlarina organizasyonlarimda ömür boyu indirim düsünüyorum"

SORU: "Kovid-19 salginiyla mücadelede büyük bir yükü omuzlayan saglik çalisanlarina birtakim vaatleriniz vardi, bahsedebilir misiniz?"

Müfit Can Saçinti: "Hala normal sürece dönemedigimiz için egitim ögretim alaninda da talep olusturulursa, ilgisi olan varsa, senaryo, kurgu ve yönetmenlik kursu gibi seyler saglik çalisanlarina böyle bir vefa borcu ödemek istiyorum kendi adima.

Onun disinda gösterilerimizde nasil ögrenci indirimi oluyorsa saglik çalisani indirimi yapmayi düsünüyorum. Su an tam sözümü yerine getiremiyorum, gösteri de yapamiyoruz. Sözümüz söz, saglik çalisanlarina bundan sonra ömür boyu, kendi yaptigimiz tüm organizasyonlarda indirim düsünüyorum."

- "Dizi sektörü Türkiye'deki hiçbir sektörün basaramadigini basardi"

SORU: "Türk dizileri, ABD'den sonra en fazla ihraç edilen projeler haline geldi, bu konuda düsüncelerinizi alabilir miyiz?"

Müfit Can Saçinti: "Zaman zaman onlari geçtigimiz oldu. Aslinda dizi sektörü Türkiye'deki hiçbir sektörün basaramadigini basardi. Dünyada birinci oldugumuz dönemler de oldu. ABD ve Brezilya bir ve ikiydi, biz neredeyse amatör kümedeydik sonra geldik, gerilerden süper ligde sampiyon olduk, yani dünya kupasini aldik.

Sonra ne oldu kendi ayagimiza siktik. Senaryolari yüzde 80 ucuza mal edebilmek için Kore uyarlamalarina basladik. Öyle bir noktaya geldik ki bugün bizi bir Kore senaryosu uyarlamasi filmimiz Oscar yarisinda temsil etmeye çalisacak. Niye yaptik bunu, senarist mi yok bu topraklarda, hikaye mi yok? Bu topraklarin kültürünün hikayesinin kaçta kaçi Kore'de var. O zamanki rakamlarla uyduruyorum Türkiye'de senaryo 15-20 bin liraysa Kore senaryosunu 3 bin liraya aliyor. Bir milyonluk bütçe ama bu kadar küçük hesap olmaz. Oradan 10 bin lira kar edecegim diye gidiyorsun Kore senaryosu aliyorsun. Bir açiklama daha yapiyorlar, 'Önümüzü görebiliyoruz. Kore'den hazir alinca 100 bölüm sonrasini görebiliyoruz' diye. Sonuçta o avantaji kaçirmadiysak bile durup dururken Korelileri ortak ettik ise. Biz kazanirsak Koreliler de kazanmis sayilacak."

SORU: "Baska ülkelerden senaryo almamak için yerli senaryolara destek verilmesi konusunda bir çalisma yapilmali mi?"

Müfit Can Saçinti: "Kapitalist sistemde patrondan bunu bekleyemezsin. Ben bunu konusurken de elestirmek, kizmak için degil, tespit olarak söylüyorum. Iki tercih sebepleri var birincisi ucuz diye. Ama devlet olarak denilebilir ki yapimciya, Sen yerli senaryo yaparsan su vergide yüzde 10 indirim yapacagim.' Cazip hale getirirsen devlet olarak o da yerli senaryoyu tercih edeyim diyebilir."

- "Kendi ismimle çagrilinca sasiriyorum"

SORU: "Mandira Filozofu olarak taniniyorsunuz, böyle taninmak hosunuza gidiyor mu?"

Müfit Can Saçinti: "Çok normal. Bir dizide oynadik, oradan hasbelkader bir söhret yakaladik. Kendi adimla oynamadim ki halk da hakli olarak ne gördüyse öyle tanidi. Beni Müfit diye taniyanlar oluyor, Müfit deyince sasiriyorum. Müfit bey diye hitap ettiklerinde nereden biliyorsunuz adimi diyorum. Sag olsunlar, var olsunlar, hiçbir sikayetim yok çok memnunum, çok normal. Dedigim gibi kendi ismimle çagrilinca sasiriyorum. Ismimi nereden biliyorlar diye."



Yurt Dünya 17.11.2020 12:29:01 0

İlginizi Çekebilir

1

Salda Gölü çevresi kızıl geyiklerin yeni yuvası oluyor

2

TCG Gaziantep ve TCG Karayel gemileri Finike Limanı'na demirledi

3

Hataylı depremzede kadınlar yöresel lezzetlerini kurdukları tesisle pazara sunuyor

4

Burdur Müzesi sergilenecek bronz heykellerle değerlenecek

5

Mersin'de nitelikli dolandırıcılık operasyonunda 8 şüpheli yakalandı

6

Hatay'da tefecilik operasyonunda 4 zanlı tutuklandı

7

Fransa bayraklı "L'austral", Alanya Limanı'na demirledi

8

Hatay'da başarılı sporcular ödüllendirildi

9

Isparta'da firari FETÖ hükümlüsü yakalandı

10

Mersin'de "Gençlik Koşusu" düzenledi