Sahilden topladığı ağaç parçalarını sanat eserine dönüştürüyor

Sahilden topladığı ağaç parçalarını sanat eserine dönüştürüyor

Sahilden topladığı ağaç parçalarını sanat eserine dönüştürüyor

MERSIN (AA) - GÜL MELTEM TEMIZ - Mersin'de yasayan Cem Özipek, sahilden topladigi agaç parçalarini sanat eserine dönüstürüyor.

Özel sektörde çalisan 38 yasindaki Özipek, geçen yil sahilde gezerken gördügü, tuzlu su ve rüzgarin etkisiyle renk ve sekil degistirmis agaç parçalarini pimlerle birlestirerek çivi kullanmadan heykel yapti.

Ilk eserini hediye ettigi esinin önerisiyle atölye kuran Özipek, Ege ve Akdeniz sahillerini dolasarak topladigi parçalardan olusturdugu ördek, pelikan, kugu ve balik gibi sanat eserlerini sergilemeye basladi.

Özipek, AA muhabirine yaptigi açiklamada, hobi olarak basladigi agaç heykelciliginin kisa zamanda ekonomik kazanca dönüstügünü belirterek yurt içinin yani sira Ispanya, Italya ve Fransa'dan da siparisler aldigini anlatti.

Ayni tür ve renkteki agaçlarin birlestirilmesi için iklimin yani sira deniz yapisinin da iyi bilinmesi gerektigine isaret eden Özipek, eserleri "driftwood" tarziyla olusturdugunu kaydetti.

Özipek, dogadaki her parçanin bir hikayesinin olduguna inandigi belirterek "Masaya sadece bir kus yapmak için oturmuyorum. O agacin bana ne anlattigi, hikayesinin ne oldugu, agacinin cinsinin ne oldugunu anlayarak basliyorum. Atölyede elime aldigim bir ahsabin benzer bir agaçla bütünlügünü görüyorum. Agaç aslinda bana anlatiyor ne olmak istedigini, 'Ben bir kusum, baligim, geyigim ya da ben bir filim.' diyor. O agaci söyletmek ise biraz zaman aliyor. Sonra mutlaka bir yerlerde yakaliyorum." diye konustu.

Dogada kendiliginden sekillenen parçalari kullanmayi tercih ettigini ve koruyucu madde ya da boya kullanmadigini vurgulayan Özipek, "Eserlerimde sadece ahsap pimler ve bunlar için özel yapistiricilar kullaniyorum. Hiçbir eserimde metal, vida ve çivi gibi materyaller kullanmiyorum. Deniz suyuyla uzun yillarca sürüklenen, salamura olmus agaçlari tercih ediyorum." ifadelerini kullandi.

Özipek, yapim süresinin objeye göre degiskenlik gösterdigini belirterek sunlari kaydetti:

"Bu sanatin en zor yani, baska insanlarin sahilde kiyida görüp önemsemedigi bir ahsap parçasinin benim evimde 6-7 ay kalabiliyor olmasi. Bazen birkaç saat içerisinde kondisyonu yüksek bir eser ortaya çikarken bazen de ebat olarak çok daha küçük olan eser bir hafta ile 10 gün arasinda sürebiliyor."

Özipek, bu sanat dalinin yayginlasmasi için üç tarafinin denizlerle çevrili olan Türkiye'nin çok elverisli oldugunu söyledi.

Özipek, eserlerinin 1500 ile 5 bin lira arasinda alici buldugunu sözlerine ekledi.





Spor 11.06.2020 12:19:15 0

İlginizi Çekebilir

1

Hatay'da Gençlik Haftası kapsamında yelken yarışı yapıldı

2

Adana'da protokol üyeleri ve basın mensupları futbol maçında buluştu

3

Antalya Dünya Çocuklar Kupası tamamlandı

4

"Filenin Sultanları" Milletler Ligi'nde ilk haftada 7 puan topladı

5

Hatay'da badminton aday hakemlik kursu açıldı

6

Samsunspor-Alanyaspor maçının ardından

7

Beşiktaş-Hatayspor maçının ardından

8

Voleybolda milli maçların ardından

9

Avrupa Kadınlar Açık Alan Kulüpler Hokey Şampiyonası Trophy 2, Alanya'da başladı

10

Voleybol: FIVB Kadınlar Milletler Ligi