Salda Gölü çevresine 36 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu

Salda Gölü çevresine 36 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu

Salda Gölü çevresine 36 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu

BURDUR (AA) - Burdur'un Yesilova ilçesindeki beyaz kumsali ve turkuaz rengi suyunun güzelligiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anilan Salda Gölü'nün çevresine 36 kilometre uzunlugunda bisiklet yolu yapilacagi bildirildi.

Burdur Valisi Ali Arslantas yaptigi yazili açiklamada, Burdur'un tüm kesimlerinin katilimiyla yapilan toplantida, Salda Gölü'nü gelecek kusaklara koruma kullanma dengesi içinde birakabilmek için yapilmasi gerekenlere dair fikirleri Çevre ve Sehircilik Bakanligiyla paylastiklarini belirtti.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un görüsleri dikkatle dinledigini aktaran Vali Arslantas, Bakan Kurum'un Çevre ve Tabiat Varliklari Kuruluna bir çalisma yapma talimati verdigini kaydetti.

Arslantas, bilimsel ve saha çalismalari sonucunda hazirladiklari rapor dogrultusunda bakanlik ve valiligin 15 Ekim itibariyla gölün "Beyaz Adalar" diye adlandirilan kisminda göle girilemeyecegi, yüzülemeyecegi ve buranin plaj olarak kullanilmayacagi karari aldigi hatirlatti.

Salda Gölü'ndeki güncel stromatolit olusumlarinin dünyada az bulunan bir örnek olmasi ve gölün bu yönüyle ekolojik benzersizlige sahip oldugunu dile getiren Arslantas, "Bu özellik Salda Gölü'nün mutlaka ve çok titiz korunmasini zorunlu kilmaktadir." ifadesini kullandi.

- "Beyaz Adalar bölgesinde suya girme yasaginin getirilmesi yerinde bir karar olmustur"

Arslantas, Beyaz Adalar bölgesindeki siki koruma önlemlerine ragmen, ziyaretçilerin henüz olgunlasmamis olusumlara fiziki zarar verdiklerini ve bu olusumlari çignediklerini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Sadece gölün içerisinde degil, suyun disinda da hizli bozulmalarin oldugu görülmektedir. Her gün binlerce insanin alanda dolasmasi ve bunlarin yarattigi baski nedeniyle kiyida derin çukurlar olusmaktadir. Suyun çekildigi alanlarda ise derin çatlaklar görülmektedir. Beyaz Adalar bölgesinde suya girme yasaginin getirilmesi ve gölün plaj gibi kullanilmasinin engellenmesi koruma yönünden son derece yerinde bir karar olmustur. Göl suyunun kimyasal olarak kirlenmesini önlemek, yeralti sulari yoluyla gübre atiklarinin karismasinin engellenebilmesi için göl çevresinde organik üretime geçilmesi çalismalari devam etmektedir."

Beyaz Adalar bölgesini görebilecek sekilde 3 ayri noktada, ziyaretçiler için ahsap seyir teraslari yapimina baslanacagina dikkati çeken Arslantas, Salda ve Doganbaba köyleri ile Kayadibi Mahallesi'nin kanalizasyon atiklarinin göle karismasini engellemek için de aritma tesisleri çalismasinin baslatildigini bildirdi.

- "36 kilometre uzunlugunda bisiklet yolu"

Köy pansiyonculugunun yayginlastirilmasi için de göl çevresindeki yerlesim yerlerinde oturanlarin basvurabilecegi hibe programi uygulamasinin baslatildigini bildiren Arslantas, "Salda Gölü çevresinde 36 kilometre uzunlugunda bisiklet yolu yapimina baslanacak. Göle kus uçusu 7 kilometre mesafedeki kayak tesisi bölgesinde, çadirli kamp alanlari ve karavan kamp alanlari olusturulacak. Salda Gölü ve yakin çevresinin ziyaretçi tasima kapasitesinin belirlenmesini ve gerekli altyapi yatirimlarinin tamamlanmasini takiben, Beyaz Adalar bölgesine girisler ve kullanimlar yeniden düzenlenecektir." ifadelerini kullandi.




Yurt Dünya 14.10.2020 21:04:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Saimbeyli'de "Dünya İnsan Hakları Günü" programı düzenlendi

2

Bozyazı'da naat yazma ve okuma yarışması düzenlendi

3

Koçfinans 30 yaşında

4

Kepez Belediyesince emekli personele yönelik program düzenlendi

5

Salon Hokeyi Kadınlar Süper Lig maçları Alanya'da yapıldı

6

Arçelik çalışanları Perakende Günü'nde sahada tüketicilerle buluştu

7

Anamur ilçesinde 33 dairelik adliye lojmanı yapılacak

8

Antalya'da "Sürdürülebilirlik Akademisi" çalışmaları başladı

9

Isparta'da vücut bütünlüğü bozuk halde ölü bulunan çobanın uzuv araması sürüyor

10

Adana'da Seyhan Şehit Yavuz Öztürk Halk Eğitim Merkezi tanıtıldı