Şifalı Osmanlı salebi üşüyenlerin içini ısıtıyor

Şifalı Osmanlı salebi üşüyenlerin içini ısıtıyor

Şifalı Osmanlı salebi üşüyenlerin içini ısıtıyor

Uludağ’a kar yağması ve havaların iyice soğuması ile birlikte Bursa’da seyyar salepçiler satışlara başladı. Soğuk havada iç ısıtan şifa kaynağı salep, vatandaşlar tarafından büyük rağbet görüyor.
Bakır kazanda sütle pirişilen Osmanlı salebi, üzerine tarçın, zencefil, ceviz ve badem dökülerek, lezzet ve râyihasıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. Her gün sabah saatlerinde Tahtakale’den yola çıkıp bütün gün Bursa sokaklarını arşınlayan seyyar salepçi Metin Aday, günde bir kazan salep sattığını söyledi. Başında kırmızı fesi, temiz ve beyaz önlüğüyle tarihî çarşı ve hanlar bölgesini gezen Aday, bakır kazanda 60 derecede pişirdiği hakiki salepleri satıyor.
Salebin şifalı olduğunu ve kış günlerinde vücuda sıcaklık verdiğini anlatan Metin Aday, "Bir litre sütün içerisine bir bardak su ekleyip 60 derece ısıda kaynatıyorum. İçerisine ise bir tatlı kaşığı hakiki salep ekliyorum. Şeker kavanozunun içerisine koyup ikisini beraber karıştırıyorum. Bu işlemin sebebi ise topaklanmayı önlemek. Sürekli 60 derecede pişen sütte buharlaşana kadar pişiriyorum. Macun gibi oluyor. Üzerine ise tarçın ve zencefil, ceviz ve badem koyarak müşterilerime servis ediyorum. Günde bir kazan satıyorum. Satar satmaz da evime gidiyorum. Bir bardak salebi vatandaşlara beş liraya satıyorum. Tahtakale’den yola çıkıyor ve bütün gün çarşıyı dolaşıp salep satıyorum. İçenin içi ısınıyor. Müşterilerim ise genelde esnaflar’’ dedi.


Güncel 11.11.2021 09:32:21 0

İlginizi Çekebilir

1

Opel Mokka GSE'ye "2025 Altın Direksiyon Ödülü"

2

Burdur'da yeni evlenen çift, kitap fuarını ziyaret etti

3

Pilates Gelişim Semineri, Antalya'da başladı

4

Adana'da evinde çıkan yangında 85 yaşındaki kadın hayatını kaybetti

5

"Özellikli İşletme Ödülü" alan Antalya'daki tesis, yöresel ürünlere de ağırlık veriyor

6

Citroen'den aralık ayına özel sıfır faizli finansman desteği

7

Türk Kızılayın Gazze için hazırladığı 19. "İyilik Gemisi" Mersin limanından uğurlandı

8

Antalya'da 46 yıldır terzilik yapan Sadettin Dönmez mesleğini "aşkla" yaşatıyor

9

Ağır yanıkların iz bırakmaması için kök hücre üzerine çalışma yapılıyor

10

Mersin'de dolandırıcılık yaptıkları iddiasıyla 28 zanlı tutuklandı