KAHRAMANMARAS (AA) - Kahramanmaras'in cografi isaret tescilli Abbas incirinde sezonun ilk hasadi yapildi.
Kentin özellikle merkez Onikisubat ilçesi Fatmali, Kurtlar ve Cüceli Mahallelerinde yetistirilen Abbas inciri, rengi, aromasi ve iriligiyle dikkati çekiyor.
Bölgenin önemli geçim kaynaklari arasinda yer alan ve sofralik olarak tüketimi yapilan Abbas inciri, Dogu Akdeniz Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü'nün yaptigi basvurunun ardindan Türk Patent ve Marka Kurumunca 2019 yilinda cografi isaret olarak tescillendi.
Bahçelerde olgunlasan ilk incirler, toplanarak market ve halde yerini aldi.
Kahramanmaras'ta "meyvelerin kraliçesi" olarak nitelendirilen Abbas inciri marketlerde 25 liradan satisi yapiliyor.
Dogu Akdeniz Geçit Kusagi Tarimsal Arastirma Enstitüsü görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Muhammet Ali Gündesli, AA muhabirine, Kahramanmaras'in en önemli çesitlerinden biri olan Abbas incirini 2019'da kurum olarak tescil ettirdiklerini belirtti.
Abbas incirinin artik milli çesitler listesinde yer aldigini belirten Gündesli, "Özellikle bu incirimiz bu dönemlerde ilk hasatlari basladi. Üretim alanlarindan büyük bir artis gözlemlemekteyiz. Hasatla birlikte Abbas incirimiz marketlerde yerini almaktadir." dedi.
Cüceli Mahallesinde yasayan üretici Süleyman Tekce de incirlerin olgunlasmaya basladigini, toplayip market ve hale gönderdiklerini söyledi.
Incirin piyasada talep gördügünü aktaran Tekce, "Güzel fiyatlardan satisini gerçeklestiriyoruz. Incirler 25 liradan marketlerde satiliyor. Vatandas hasretler Abbas incirinin çikmasini bekliyordu. Turfanda olarak elimizde var. Yaklasik 10 gün sonra da tamamen hasat baslayacak." dedi.