Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri sürüyor

Türkiye

Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri sürüyor

KAHRAMANMARAŞ - İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından ülkelerine gönüllü geri dönüşleri sürüyor.

Kahramanmaraş'ta "Gönüllü, Güvenli, Onurlu ve Düzenli Geri Dönüş" Programı kapsamında yaklaşık 200 Suriyeli sığınmacı, ülkelerine dönmek üzere Hatay'daki Cilvegözü Sınır Kapısı'na uğurlandı.

Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezi'nde düzenlenen törende Gönüllü Geri Dönüş Koordinasyon Merkezi'ndeki işlemlerini tamamlayan Suriyeli sığınmacılar, ülkelerinde yeni başlangıca adım atmak için yola çıktı.

- "Türkiye, bize çok yardımcı oldu"

38 yaşındaki Adnan Hüseyin, iç savaş nedeniyle ailesiyle Türkiye'ye sığındığını, geride güzel anılar bırakarak ülkesine döndüğünü söyledi.

9 kişilik ailesiyle yeni hayata başlayacaklarını ifade eden Hüseyin, şöyle konuştu:

"Türkiye, bize çok yardımcı oldu. Allah onlardan razı olsun. Burada bulunduğumuz sürede çok memnunduk, sizleri çok sevdik. Artık iç savaş bitti ve ülkemize dönmek istedik. Ülkemi çok özledim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Allah uzun ömürler ve sağlık versin. Onun için ne desek az. Hukuk fakültesi son sınıf öğrencisiyim, eksik derslerimi vererek avukat olarak görev yapacağım. Doğduğum, yaşadığım toprakları çok özledim. Bir an önce topraklarıma, arkadaşlarıma kavuşmak istiyorum."

Türkiye'ye geldiğinde 3 yaşında olduğunu söyleyen Hüseyin El Hasan da Türk halkına teşekkür ederek, ülkesine döneceği için mutlu olduğunu dile getirdi.

Liseyi Türkiye'de bitirdiğini ifade eden El Hasan, "Ülkeme döndüğümde üniversiteyi bitireceğim, biz buradan memnun ayrılıyoruz. Türkiye'ye ne kadar teşekkür etsek azdır." dedi.

13 yaşındaki Luceyn Şeh Ömer de Türkiye'de doğduğunu ve Esad rejiminin düşmesinin ardından ülkesine ilk defa gideceğini söyledi.

Türkiye'yi çok sevdiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkürlerini iletmek istediğini belirten Luceyn Şeh Ömer, "Suriye'ye dönünce okuluma devam edeceğim. Hiç görmediğim akrabalarımı göreceğim." diye konuştu.

Otobüslere binen Suriyeliler, merkezdeki sığınmacılar tarafından Türk bayrakları ve Türkiye sloganları eşliğinde Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı'na uğurlandı.



Yurt Dünya 9.10.2025 19:54:32 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'daki otobüs kazasında hayatını kaybeden 12 yaşındaki Seymen Çınar Sarı'nın cenazesi defnedildi

2

Antalya'da servis araçlarının kaza yapması sonucu iki öğrenci yaralandı

3

Burdur'da Dünya Sulak Alanlar Günü etkinliği gerçekleştirildi

4

Hatay'da hayırsever iş insanının desteğiyle yaptırılan okul hizmete girdi

5

Türk Kızılay Hatay Şube Başkanı Kimyonoğlu, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı

6

Adana'da polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı

7

Kalite güvencesi sistemleri eğitimin sürekli gelişimine önemli katkı sunuyor

8

Osmaniye’de jandarma son bir haftada 111 şüpheliyi yakaladı

9

Alanya'da ilk ders “bayrak sevgisi” temasıyla başladı

10

Antalya'da otobüs kazasında hayatını kaybedenlerin cenazeleri yakınlarına teslim ediliyor