"Türkiye'nin Maldivleri"nde bilimsel çalışmalar artırılacak

"Türkiye'nin Maldivleri"nde bilimsel çalışmalar artırılacak

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un Yesilova ilçesindeki beyaz kumsali ve turkuaz rengi berrak suyunun güzelligiyle "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anilan Salda Gölü'nde bilimsel çalismalar artirilacak.

AA muhabirinin Çevre ve Sehircilik Bakanligindan aldigi bilgiye göre, görselligi ve kendine özgü yapisiyla ziyaretçi akinina ugrayan gölün korunmasi için önemli çalismalara imza atiliyor.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasiyla geçen yil "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilen Salda Gölü ve çevresinin korunmasi çalismalari, Bakanlikça üst düzeyde çevre hassasiyetiyle yürütülüyor.

Bakanlik tarafindan kurulan aralarinda STK'lar, gazeteciler ve bilim insanlarinin da bulundugu Çevre ve Tabiat Kurulu, 21 Nisan ve 6 Temmuz'da toplanti gerçeklestirdi.

Toplantilarda, kurulun önerisi ile Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un talimatiyla Salda Gölü Çevre Koruma ve Düzenleme Projesi'nde revizyon gerçeklestirilerek koruma tedbirleri artirildi.

Bu kapsamda alanda STK'lar ile Dogayi Koruma Vakfi ve Doga Arastirmalari Dernegi katkilariyla, konusunda uzman akademisyenlerle, biyolog, sosyolog, ornitolog, hidrolog, jeolog gibi meslek guruplarindan uzmanlarla, Uluslararasi Dogayi Koruma Birligi (IUCN) tarafindan koruma altina alinan kritik türlere ev sahipligi yapmakta olan türlerin belirlenmesi amaciyla biyoçesitlilik, sosyoekonomik yapinin tespiti ve ziyaretçi tasima kapasitesinin belirlenmesi çalismalari baslatildi. Çalismalar sonucunda bilimsel arastirmalar artirilacak.

Dogayla uyumlu uyari levhalariyla, beyaz kumsalin bulundugu alanlarda sigara içilmemesi için uyari yapiliyor, yasagi ihlal edenlere cezai yaptirim uygulaniyor. Alanin kontrolü için 7 gün 24 saat aktif kamera sistemi kurularak titizlikle inceleme yapiliyor.

Alinan tedbirler sayesinde Salda Gölü'nün su kalitesi iyilesti, Bakanlikça daha da siki tedbirler alinarak Salda Gölü'nün korunmasina devam edilecegi belirtildi.

Göl kiyisinda olusan etrafi seritlerle çevrili dogal çamur çukurlarina girilmemesi gerektigi ve yasak oldugu belirtilirken, bilimsel olarak çamurun cilde iyi geldigi yönünde veri olmadigi da kaydedildi.

- "Canli türleri ve ekolojisi daha detayli arastirilacak"

Çevre ve Tabiat Varliklari Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoglu, AA muhabirine, olusturulan mevzuata uygun koruma yöntemlerinin bölgede hassasiyetle uygulandigini söyledi.

Göl çevresinin sürekli canli kamera sistemiyle izlendigini hatirlatan Gökçeoglu, sahip olunan uydu teknolojileri ve elde edilen görüntülerin otomatik yorumlanmasiyla Salda Gölü'nde koruma faaliyeti gerçeklestirilerek gelecege yönelik tahminlerin yapilabilecegini dile getirdi.

Gökçeoglu, koruma sisteminin sürdürülebilir olacagini vurgulayarak, "Bu çalismalarin yani sira Salda Gölü ve çevresinin hidrolojik sistemi, canli türleri ve ekolojisi de daha detayli arastirilacak." dedi.





Yurt Dünya 15.08.2020 12:55:54 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da yağış ve fırtına etkili oldu

2

Adana'da tırla hafif ticari aracın çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı

3

Akdeniz Üniversitesi'nde hasta yakınları otel konforunda ağırlanacak

4

Antalya'da yapımı devam eden "İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi" gün sayıyor

5

Hatay'da cipin çarptığı yaya yaralandı

6

Antakya'da lise öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlendi

7

Karaisalı'da "Hayat Boyu Öğrenme Haftası" sergisi açıldı

8

Silifke'de canlı hayvan pazarında hazırlıklar tamamlandı

9

Antalya'da dolandırıcılık operasyonunda 1 zanlı tutuklandı

10

Gülnar'da üreticilere ekipman desteği verildi