"Türkiye'nin Maldivleri"nin korunması için her şey düşünülüyor

"Türkiye'nin Maldivleri"nin korunması için her şey düşünülüyor

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - "Türkiye'nin Maldivleri" olarak anilan ve jeolojik yapisiyla Mars'taki Jezero'ya benzetilen Salda Gölü'nün dogal yapisi bozulmadan gelecek nesillere aktarilmasi için çalismalar büyük bir titizlikle yürütülüyor.

Burdur'un Yesilova ilçesinde bulunan, görselligi ve kendine özgü yapisiyla yogun ziyaretçi akinina ugrayan gölün korunmasi için Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan basta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluslarin girisimleriyle seferberlik baslatildi.

Geçen yil 1 milyon 400 bin kisinin ziyaret ettigi Salda Gölü ve çevresinin hiçbir sekilde zarar görmemesi için yapilan her çalisma için büyük gayret gösteriliyor.

Bölgedeki dogal güzelligin ve bilimsel degerlerin genç nesillere aktarilabilmesi için öncelikle bölge, geçen yil martta "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edildi. Bunun üzerine Çevre ve Sehircilik Bakanligi Salda Gölü için Çevre Koruma ve Düzenleme Projesi hazirladi.

Bölgede korunan alan 4 bin 400 hektarken gölün tüm çevresini de kapsayacak sekilde 29 bin 500 hektara çikartildi.

Salda Gölü etrafindaki dogal dokuya zarar verilmemesi için kiyi seridinin kullanim alani 500-600 metre kadar geriye çekildi. Kiyi seridinde istisna olmayacak sekilde koruma alani ilan edildi, yapilasmaya da izin verilmeyecegi bildirildi.

Bakanligin hazirladigi proje çerçevesinde Burdur Valiligi, geçen yil agustosta ilgili kurumlarla koordinasyon içinde gölün mevcut halinin tabiatla uyumlu sekilde temiz kalmasi için gerekli altyapi ve tesis çalismalarina basladi.

Beyaz Adalar bölgesinde tamamen dogal ahsap malzemeden kafeterya ve büfe seklinde ziyaretçilere hizmet verecek üniteler olusturuldu. Beyaz kumsalin basladigi yerin gerisinde dus ve kabin alanlari kuruldu, köyden gelen vatandaslarin ürünlerini satabilecekleri düzenli bir alan saglandi.

Çevre ve Sehircilik Bakanligi Toplu Konut Idaresi Baskanliginca (TOKI) Salda Gölü'nde yogun ziyaretçi baskisinin alan üzerinde olusturdugu tahribati azaltmak ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarina cevap vermek amaciyla Salda Gölü Millet Bahçesi'nin ihalesinin yapildigi duyuruldu.

- Insan kaynakli olumsuz izler tek tek siliniyor

Ziyaretçi yogunlugu nedeniyle kirlilik tehdidiyle yüz yüze gelen ve çevresinde düzensiz yapilasmalar ortaya çikan Salda Gölü'nde, insan kaynakli olumsuz izler birer birer silinmeye baslandi.

Gölün yaklasik 500 metre gerisine ahsap bariyerler çakilarak araçlarin göl kiyisina geçisi engellendi. Bölgede düzensiz yapilar kaldirildi, çöpler toplanmaya baslandi. Izinsiz olarak kurulmus her türlü geçici yapi, çadir ve konteyner türü unsurlar kaldirildi.

Göl ve çevresinde alinan koruma tedbirleri sayesinde gölün su kalitesinde artis tespit edilerek içme suyu kalitesine ulasildigi kaydedildi.

Salda Gölü Tabiat Parki'nin 120 dekar olan alani geçen yil 570 dekara çikarildi.

- Biyoçesitlilik arastirmalari ve su kalitesi izleme çalismalari

Alandaki canli yasamin arastirilmasi için sivil toplum örgütleri ve üniversitelerle biyoçesitlilik arastirmalarina basladi. Biyoçesitlilik çalismalarinin sonuçlarina göre Beyaz Adalar bölümüne girislerin ve kumlara basmanin kademeli olarak sinirlandirilmasi da planlaniyor.

Salda Gölü'nün dogal yapisinin korunmasi amaciyla Beyaz Adalar ve halk plaji bölgelerinde çamur banyosu yapilamayacak, gölün tabani ile sahilden killi çamur ve kum alinamayacak. Göl içinde ve dus alanlarinda sampuan, sabun gibi kozmetik ürünler kullanilamayacak, alana yiyecek-içecek, sezlong sokulamayacak, piknik yapilamayacak ve çadir kurulamayacak.

- Bölgede sigara içilmesi yasaklandi

Çevre düzenlemesi sirasinda yüklenici firmanin bir noktadan usulsüz aldigi ve gölün baska bir noktasina götürdügü malzemenin Bakanlikça bilim insanlari esliginde baslatilan hassas çalisma sonucu geri getirilmesiyle alan eski görünümüne kavustu, söz konusu firmanin faaliyeti durdurularak hakkinda suç duyurusunda bulunuldu.

Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce Salda Gölü çevresindeki kaçak ve depreme dayaniksiz bir lokanta ile tesis yikildi.

Yaz döneminde Beyaz Adalar bölgesinde asayisi ve güvenligi saglamak için Nevsehir Jandarma At ve Köpek Egitim Merkezi Komutanligina bagli atli birlikler, halk plajinda ise hafta sonlari Bisikletli Polis Marti Timi görevlendirildi.

Beyaz kumsalin bulundugu alanlarda, 10 Agustos'tan itibaren sigara içilmesine yasak getirildi.

- "Son derece korumaci bir yaklasimla hareket ediliyor"

Çevre ve Tabiat Varliklari Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoglu, AA muhabirine, Salda Gölü'nün jeolojik ve biyolojik özellikleriyle dünyada essiz bir yapiya sahip oldugunu söyledi.

Salda Gölü, kiyisinda bulunan bütün beton yapilarin yikildigini vurgulayan Gökçeoglu, "Son derece korumaci bir yaklasimla hareket ediliyor. Devlet, üstüne düseni yapiyor, bu konuda bireysel olarak bizler de çok dikkatli davranmamiz gerekiyor." dedi.

Salda Gölü'ne Istanbul'dan ziyarete gelen Medine Çaliskan da çevre düzenleme projesini ve koruma çalismalarini merak ettigi için geldigini belirtti. Güzel bir atmosferle karsilastiklarini dile getiren Çaliskan, "Çok güzel bulduk, herhangi bir kayip ya da problem görmedim." diye konustu.



Yurt Dünya 10.08.2020 11:35:16 0

İlginizi Çekebilir

1

Adana'da tırla çarpışan otomobildeki 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı

2

Mersin'de bir apartmandaki yangında 4'ü itfaiye eri 19 kişi dumandan etkilendi

3

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, milletvekili Sümer'in oğluna nikah şahidi oldu

4

Salda Gölü’nde Çevre Haftası dolayısıyla bisiklet turu yapıldı

5

Burdur’da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

6

Manavgat'ta kırsal alanda çıkan iki ayrı yangın kontrol altına alındı

7

Antalya'da yağış ve fırtına etkili oldu

8

Adana'da tırla hafif ticari aracın çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı

9

Akdeniz Üniversitesi'nde hasta yakınları otel konforunda ağırlanacak

10

Antalya'da yapımı devam eden "İleri Sağlık Araştırmaları Merkezi" gün sayıyor