TürkTraktör, ilk yarıda üretimini yüzde 23 artırdı

TürkTraktör, ilk yarıda üretimini yüzde 23 artırdı

TürkTraktör, ilk yarıda üretimini yüzde 23 artırdı

ISTANBUL (AA) - Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi aldigi önlemlerle üretimine devam eden TürkTraktör, yilin ilk yarisinda üretimini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 23 artirdi.

TürkTraktör, 2020'nin ilk 6 ayina ait finansal sonuçlarini, TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner ve TürkTraktör Mali Islerden Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Canbeyli'nin katilimiyla düzenlenen online toplantida açikladi.

Finansal sonuçlara göre, sirket, Kovid-19'un etkisini ciddi anlamda gösterdigi bir dönemde, üretim, yurt içi satis adetleri ve cirosunda yasanan artislarla yilin ilk yarisinda basarili bir performans gösterdi.

Ankara ve Erenler'de bulunan fabrikalarinda, tüm çalisma alanlarinda Kovid-19'a karsi aldigi ve TSE Güvenli Tesis Sertifikasi'yla da tescillenen önlemlerle üretimine devam eden ve yilin ilk 6 ayinda toplam 12 bin 357 adet traktörü üretim bantlarindan indiren sirket, bu adetlerle üretimini geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 23 artirdi.

- "Salgin öncesindeki üretim seviyemizi geçmeyi de basardik"

TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, toplantida yaptigi konusmada, "Son 2 yildir zorlu pazar kosullarina ragmen liderligimizi 13. yilina tasimistik. Yasanmaya baslanan salgin süreci ise karsimiza farkli zorluklar getirdi. Ancak 65 yili asan deneyimimiz ve güçlü finansal yapimizla yeni sartlara uygun çizdigimiz yol haritamizla ara verdigimiz üretim faaliyetlerimize hizli bir sekilde dönerken, salgin öncesindeki üretim seviyemizi geçmeyi de basardik ve pazardaki konumumuzu güçlendirdik." dedi.


- "Subat ayinda kriz planimizi hazirladik"


Kovid-19'a karsi alinan önlemlere deginen Özüner, yilin ilk yarisinda alinan basarili sonuçlarda bu önlemlerin ciddi bir rolü olduguna isaret etti.

Özüner, sunlari kaydetti:

"Subat ayinda pandemi kurulumuzu olusturarak kriz planimizi hazirladik. Kovid-19 yayilim riskine karsi müsterilerimizden bayilerimize kadar tüm ekosistemimizi kapsayan birçok uygulamayi çok hizli bir sekilde hayata geçirdik. Salginla birlikte evden çalisma düzenlemesine geçilirken, fabrikalarimizda da üretime ara verildi. Üretime yeniden baslamadan önce ise çalisan yasam döngüsündeki tüm süreçleri fiziksel mesafe kuralina uygun sekilde ve izlenebilirlik temelinde yeniden düzenledik. Bu çalismalarimizin sonucunda Ankara ve Erenler fabrikalarimiz, sektörümüzde de bir ilk olan TSE Covid19 Güvenli Üretim Belgesi'ni almaya hak kazandi."


- "Salgin döneminde çiftçilere yönelik projeleri hizla hayata geçirdik"

Aykut Özüner, salgin döneminde gida tedarikinde kritik rol oynayan çiftçilere yönelik projeleri hizla hayata geçirdiklerini belirterek, "Tarimda üretimin sürdürülebilirligini saglamak adina çiftçilerimizin bulundugu yerde servis hizmetlerinden yararlanabilecekleri Mobil Yol Destegi'ni sagladik. Tarimsal verimliligi artirmak üzere kendilerine sektörde ilk olan Tarlam Cepte mobil uygulamasini ücretsiz sunarken, yine ücretsiz olarak erisime sundugumuz online egitimlerle çiftçilerimizi desteklemeye devam ettik. Buna ek olarak, mevsimlik isçilerin tarlalardaki çalismalari hijyenik kosullarda yapabilmeleri için grup sirketimiz Tat AS ile birlikte is birligi yaptik." diye konustu.

Zorlu salgin günlerinde, toplumun farkli kesimlerine destek olmak adina hareket ettiklerini ifade eden Özüner "Saglik sektöründe medikal ekipman açigi konusunda da çalismalarimiz oldu. Bu kapsamda, salginda ön saflarda büyük bir özveri ve emekle mücadele eden saglik çalisanlarimizin ihtiyaç duyduklari 'entübasyon ve biyolojik numune alma' kabinlerini, hizlica Sakarya Erenler ve Ankara'daki fabrikalarimizda üretmeye basladik ve pandemi hastanelerimize teslimlerini gerçeklestirdik." dedi.


- "Üretim ve yaptigimiz ihracat ile ekonomiye olan katkimizi sürdürecegiz"

Yilin ikinci yarisinda da üretimden satis ve ihracata kadar bu yil için belirlenen hedefleri gerçeklestirmek üzere çalismalarini sürdüreceklerini aktaran Özüner, "Basarilarimizin arkasinda, aslinda tüm paydaslarimiz nezdinde TürkTraktör markasina duyulan güven yatiyor. Bizler de bu güvenin sagladigi motivasyonla yarattigimiz istihdam, gerçeklestirdigimiz üretim ve yaptigimiz ihracat ile ekonomiye olan katkimizi sürdürmeye devam edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Bu yil pazarin 2018 seviyesinin bir miktar altinda olacagini öngörüyoruz"

TürkTraktör Genel Müdürü Özüner, yil sonu pazar beklentilerini paylasirken, "Türkiye traktör pazari 2019'a göre yüzde 62 büyüdü. Buna ragmen 2018 yilinin yüzde 40 gerisinde kaldi. Bu yil pazarin 2018 seviyesinin bir miktar altinda, 41 bin-46 bin araliginda olacagini öngörüyoruz. Bunu tabii etkileyecek birçok faktör var." ifadelerini kullandi.

TürkTraktör Mali Islerden Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Ahmet Canbeyli de sirketin Kovid-19'a karsi aldigi önlemlere degindi ve tarima iliskin bazi verileri paylasti.

2020 yilinda tarimsal alanda verilen devlet desteklerinin enflasyonun üzerinde artis gösterdigini kaydeden Canbeyli, Temmuz 2020 itibariyla desteklerin yüzde 75'inin ödendigini bildirdi.


- TürkTraktör'ün mali sonuçlari


Verilen bilgiye göre, TürkTraktör, yurt içinde gerçeklestirdigi toplam 7 bin 326 adetlik traktör satisiyla geçen yilin ayni dönemine göre satislarini yüzde 68 artirirken, ayni zamanda 13 yildir lideri oldugu traktör pazarindaki konumunu da güçlendirdi.

130'dan fazla ülkeye ihracat yapan TürkTraktör, ilk 6 ayda 5 bin 786 adet traktör ihracati ile Türkiye'nin toplam traktör ihracatinin yüzde 86'sini da tek basina gerçeklestirdi.

TürkTraktör, yilin ilk 6 ayini 2 milyar 179 milyon TL toplam ciro ile kapatti. Sirketin brüt kari 380 milyon TL, brüt kar marji yüzde 17,4 olarak gerçeklesirken, faaliyet kari 211 milyon TL ve faiz, amortisman ve vergi öncesi kari (FAVÖK) tutari 278 milyon TL oldu. Sirketin faaliyet kar marji ve FAVÖK marji ise sirasiyla yüzde 9,7 ve yüzde 12,8 olarak gerçeklesti.

Sirketin net kari ise 161 milyon TL olarak kaydedildi.



Yurt Dünya 28.07.2020 13:23:13 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de köprü altında sıkışan otobüs, vinç yardımıyla çıkartıldı

2

Antalya'da dolu yağışı tarım ürünlerine zarar verdi

3

Silifke'de "Kültürün İzinde Mersin" etkinliği düzenlendi

4

Hatay'da 14 düzensiz göçmen yakalandı

5

Hatay'da sahte içki ve ham maddesi ele geçirildi

6

Muhittin Böcek Akdeniz Belediyeler Birliği başkanlığına seçildi

7

Mersin'de kontrolden çıkan otomobil bariyere saplandı

8

Reyhanlı'da tarlada çıkan yangın söndürüldü

9

Adana'da tır şoförü damada meslektaş ağabeyleri araç lastiği hediye etti

10

Mersin'deki zincirleme trafik kazasında ölü sayısı 11'e çıktı