Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı: "Ukrayna’nın NATO üyeliği, sadece Ukrayna ve NATO üyelerinin elinde olan bir karar"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı:

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı: "Ukrayna’nın NATO üyeliği, sadece Ukrayna ve NATO üyelerinin elinde olan bir karar"

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ABD’li mevkidaşı Joe Biden’ın görüşmesine yönelik yaptığı açıklamada, "Biden, Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusundaki kararın sadece Ukrayna halkının kararı olduğunu, Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir devlet olduğunu çok net bir şekilde ifade etti. Bu sadece Ukrayna ve NATO üyelerinin elinde olan bir karar" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ABD’li mevkidaşı Joe Biden’ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair yerel medyaya açıklamalarda bulundu. Yermak, "Başkan Biden, Ukrayna’yı ilgilendiren herhangi bir müzakerenin, herhangi bir kararın Ukrayna olmadan alınamayacağını çok net bir şekilde söyledi" dedi. Görüşmede Ukrayna’nın NATO üyeliğinin ele alındığını da aktaran Yermak, "Biden, Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusundaki kararın sadece Ukrayna halkının kararı olduğunu, Ukrayna’nın egemen ve bağımsız bir devlet olduğunu çok net bir şekilde ifade etti. Bu sadece Ukrayna ve NATO üyelerinin elinde olan bir karar" şeklinde konuştu.

Zelenskiy-Biden görüşmesi
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, 1 buçuk saat süren görüşmede Biden’a Ukrayna’nın doğusundaki duruma yönelik barış sürecinin önündeki engeli kaldırmak için "net önerileri" olduğunu ve bunları çeşitli formatlarda tartışmaya hazır olduğunu söylemişti. Biden ise görüşmede Ukrayna’nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğüne destek verdiğini belirtmişti. Zelenskiy, Ukrayna’nın doğusunda barışı sağlamaya çalışırken Biden’ın bu konudaki "kişisel rolünü" memnuniyetle karşıladığını kaydetmişti.

Ukrayna-Rusya ilişkileri
Ukrayna-Rusya ilişkileri, 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna toprağı Kırım’ı ilhak etmesi ve Rusya destekli ayrılıkçı milislerin Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinin bir kısmında kontrolü ele geçirmesinden bu yana gergin. Kiev yönetimine göre 7 yıldır devam eden çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna topraklarının işgali durumunda Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulanacak
Ukrayna’nın doğu sınırında 90 binden fazla Rus askerin konuşlandırılması nedeniyle Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığı düşünülüyor. Salı günü konuyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile video konferans yöntemiyle görüşme gerçekleştiren Biden, Rusya’nın işgali karşısında güçlü ekonomik yaptırımlar uygulayacağını söylemişti. Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada da, "Rusya eğer gerçekten Ukrayna’yı işgal ederse, bunun ciddi sonuçları olacak" demişti.
Beyaz Saray ise Rusya’ya yönelik tehditlerin ekonomik yaptırımları ve Ukrayna’ya daha fazla maddi ve savunma desteği sağlamayı içerdiğini vurgulamıştı.


Güncel 10.12.2021 11:24:06 0

İlginizi Çekebilir

1

Mersin'de iki meslek liseli, enkazda titreşim algılayan taşınabilir cihaz tasarladı

2

Adana'da boğazına yabancı cisim kaçan öğrenciyi öğretmeni kurtardı

3

Adana'da silahla yanlışlıkla vurduğu kadını öldürdüğü öne sürülen zanlı yakalandı

4

Adana'da iki motosiklet çarpıştı, 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

5

Burdur'da şarampole devrilen motosikletin sürücüsü öldü

6

Adana'da av tüfeğiyle 1 kişiyi öldüren, 1 kişiyi yaralayan zanlı tutuklandı

7

Yazılım şirketi kuran girişimci, yapay zeka destekli uygulamasıyla yurt dışına açıldı

8

Antalya'da silahlı saldırıda 2 kişi yaralandı

9

Side'de mitolojik ilham perisi Kalliope'nin betimlendiği mozaik zemin gün yüzüne çıkarıldı

10

Tarsus'ta "Buzağı Güzellik Yarışması" düzenlendi