Usulsüz kum alınan "Türkiye'nin Maldivleri" eski görüntüsüne kavuşturuldu

Usulsüz kum alınan

Usulsüz kum alınan "Türkiye'nin Maldivleri" eski görüntüsüne kavuşturuldu

BURDUR (AA) - BILAL ALTIOK - Burdur'un Yesilova ilçesinde beyaz kumsali ve turkuaz rengi suyuyla ''Türkiye'nin Maldivleri'' olarak ünlenen Salda Gölü yakininda, çevre düzenlemesi yapan yüklenici firmanin bir noktadan usulsüz aldigi malzeme sonrasi baslatilan çalismayla alan eski haline getirildi.

Salda Gölü'nde çevre düzenlemesi çalismasini yürüten yüklenici firmanin, göl kenarina yaklasik 800 metre uzaktaki bir noktadan is makinesiyle alinan ve kamyonla tasinan malzemeyle tasviye çalismasi yapmasi üzerine, alanin eski haline getirilmesi için Çevre Bakanliginin talimatiyla baslatilan çalisma tamamlandi.

Bilim insanlarinin nezaretinde is makinesi sokulmayan alanda, çok sayida isçiyle hassas bir çalisma yürütüldü. Isçilerin el arabasiyla eski yerine tasidigi malzeme, kürek ve tirmiklarla Beyaz Adalar bölgesindeki orijinal yerine yayildi.

- Alan eski görünümüne kavustu

Çalismalarin her asamasini, Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un da yakindan takip ettigi ögrenildi. Bakanlik yetkililerinin kontrolünde titizlikle yürütülen çalismalarin sonunda, alan, eski görünümüne kavustu.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin, çevre projelerinde görüslerini almak üzere üniversitelerin ögretim üyesi bilim insanlarinin da katilimiyla olusturdugu Çevre ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulu üyeleri de çalismalarin tamamlanmasinin ardindan bölgeyi kontrol etti.

Salda ve çevresinde inceleme yapan kurul üyeleri, gölün baska bir alanina tasinan malzemenin eski yerine tekrar getirilmesini saglayan jeoekolojik restorasyonu basarili buldu.

Bilim insanlari, yerine konulan malzemeden ve gölün kiyisindaki farkli noktalardan numuneler aldi. Böylece tekrar eski yerine konulan malzemeye disaridan herhangi bir yabanci maddenin karistirilip karistirilmadiginin tespitinin amaçlandigi belirtildi.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlügü laboratuvarinda incelenecek numuneler ile bölgenin mineral yapisinin da kayit altina alinacagi bildirildi.

- "Çok hassas bir çalisma yürüttük"

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoglu, AA muhabirine yaptigi açiklamada, usulsüz tasinan malzemenin, topografyasina uygun olarak eski yerine yerlestirildigini söyledi.

Gölün baska bir kiyisina götürülen malzemeyi, tamamen geri getirdiklerini aktaran Gökçeoglu, alani, is makinesi kullanilmadan el isçiligiyle orijinal haline dönüstürdüklerini kaydetti.

Restorasyon yapilan yerin kisa süre içinde yagmur ve günesin de etkisiyle orijinal rengini alacagini vurgulayan Gökçeoglu, "Çünkü bu malzeme saf magnezitten olusmuyor, bunun içinde siyah ve kahverengi çakillar da yer aliyor. Bunlar yagmurla yikanarak kendi rengine dönüsecek. Is makinesi kullanilmadan el maharetiyle 20 günü askin sürede çok hassas bir çalisma yürüttük. Amacimiz malzemenin safligini korumanin yaninda orijinal topografyayi da yakalamakti." ifadelerini kullandi.

Göl kiyisindan ve restorasyon yapilan alandan numune aldiklarina deginen Gökçeoglu, söyle konustu:

"Temel amacimiz, analiz yaparak yerine getirilen malzemede disaridan herhangi bir madde karisimi olup olmadigini, malzemenin dogal halini koruyup korumadigini mineralojik açidan anlayacagiz. Bunun yaninda kiyi disindan baslayarak göle dogru bir serit hizasinda farkli noktalardan numuneler aldik. Bu numuneleri de analiz ederek burada hangi minerallerin var oldugunu ve göl kiyisina kadar olan bölgenin mineral benzerligini tespit edecegiz."

Gökçeoglu, numunelerin sonuçlarini da kamuoyuyla paylasacaklarini bildirdi.

- "Salda Gölü'nün kumu, deniz veya göl kumu gibi degil"

Ankara Üniversitesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Latif Kurt da Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum'un hassasiyetiyle bilim insanlari ve kurum personelleriyle alanda titiz bir çalisma yürüttüklerini dile getirdi.

Çalismayi, ekosistemin dinamiklerine uygun gerçeklestirdiklerini kaydeden Kurt, Salda Gölü ve kiyisindaki beyaz kumlarin, bakteriyel bir faaliyet sonucu olustuguna dikkati çekti.

Kurt, "Salda Gölü'nün kumlarina deniz veya göl kumu gibi bakamayiz. Buradaki olusuma biyolojik bir organizma gibi yaklasmaliyiz." ifadelerini kullandi.

Çevre ve Sehircilik Bakanliginin sosyal medya hesabindan 26 Nisan'da yapilan paylasimda, Salda Gölü'nün en güzel izlendigi Beyaz Adalar Bölgesi'ne, vatandaslarin alani 24 saat görebilecegi kamera sistemi kuruldugu bildirilmisti.



Yurt Dünya 10.05.2020 12:05:08 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'nın nüfusu bayram tatilinde turistlerle iki katını aşacak

2

Saimbeyli Kaymakamı Açar, şampiyon olan futsal takımını kabul etti

3

Kozan'da vatandaşlara kurban kesim eğitimi verildi

4

Mersin'de silah kaçakçılığı operasyonunda 7 zanlı yakalandı

5

Kahramanmaraş'ta robotik ve teknoloji festivali düzenlendi

6

Mersin'de serinlemek için dereye giren çocuk boğuldu

7

Kahramanmaraş'ta YKS'ye hazırlanan afetzede öğrenciler için etkinlik düzenlendi

8

Antalya'da otluk alanda çıkan yangın ev ve seralara zarar verdi

9

Osmaniye'de uçurumdan yuvarlanan kamyonun şoförü öldü

10

Osmaniye'de kayıp olarak aranan kişinin cesedi dere yatağında bulundu