Van’daki krater gölünün büyük kısmı kurudu

Van’daki krater gölünün büyük kısmı kurudu

Van’daki krater gölünün büyük kısmı kurudu

Van Gölü’nün kuzeyinde yer alan 2 bin 320 rakımlı Meydan Kalderası’na keşif gezisi düzenleyen Rota Doğa Sporları Kulübü üyesi bir grup dağcı, krater gölünün büyük kısmının kuruduğunu gözlemledi.
Van Gölü Havzası’nı tanıtmak ve doğa bilinci kazandırmak üzere etkinlikler düzenleyen Rota Doğa Sporları Kulübü, geçtiğimiz hafta 3’üncü keşif gezisini düzenledi. Keşif gezileri çerçevesinde Van Gölü’nün kuzeyinde, Erciş ilçesinin 7 kilometre kuzeybatısında yer alan Meydan Kalderası ve Gürgürbaba Obsidyen Tepesi’ne tırmanış gerçekleştirildi. Gürgürbaba Obsidyen Tepesi’nin zirvesinde 2 bin 320 rakımlı krater gölünü inceleyen dağcılar, gördükleri manzara karşısında şaşırdı. Dağcılar, küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle krater gölünün büyük bir kısmının tamamen kuruduğunu gözlemledi.
Konuya ilişkin bilgi veren Rota Doğa Sporları Kulübü yöneticilerinden Sedat Karacan, krater gölünün bölgenin en büyük ikinci volkanik gölü olduğunu belirtti. Krater gölünde suların çekildiğini ifade eden Karacan, “Gölün eski fotoğraflarını inceledik. Buna göre gölün büyük bir kısmının kuruduğunu gözlemledik. Göl resmen bir dereye dönüşmüş. Su daha önce dağın çanak kısmının yarısını kaplıyormuş. Ancak şu an çok az bir su kalmış. Bu da kuraklığın en büyük belirtilerinden biridir” dedi.


Güncel 24.04.2023 09:37:06 0

İlginizi Çekebilir

1

Nizami Gencevî’nin “Leyla ile Mecnun” Eseri Türkiye Türkçesinde Yayımlandı

2

Antalya'da trafik kazasında ölen gencin cenazesi yakınlarına teslim edildi

3

Kontrolsüz ekran kullanımı çocuklarda dil gelişimini geciktiriyor

4

Antalya'da sağlık görevlisini darbederek öldürdükleri iddia edilen 4 sanıktan biri hakim karşısında

5

Antalya'da acil durumlarda hastane verimliliğinin sürdürülmesine yönelik eğitim düzenlendi

6

Enuygun.com yılbaşı pazarlarının kurulduğu vizesiz rotaları paylaştı

7

Türkiye'nin ilk "Köy Üniversitesi" projesiyle kırsalın ihtiyaçlarına akademik destek

8

Terminal Kadıköy'e "Özellikli İşletme Ödülü"

9

Osmaniye’de çiftçilere 61 bin 106 adet sertifikalı zeytin fidanı dağıtıldı

10

Jandarmadan öğrencilere mesleki tanıtım ve şehit ailesine ziyaret