"Yedi Güzel Adam"ın kentinde UNESCO hedefi

"Yedi Güzel Adam"ın kentinde UNESCO hedefi

KAHRAMANMARAS (AA) - FIRAT ÖZDEMIR - Türk edebiyatina yön veren birçok ismin yetistigi Kahramanmaras, UNESCO'nun Yaratici Sehirler Agi'na edebiyat alaninda girmeyi hedefliyor.

Necip Fazil ekolüyle bir neslin yetismesini saglayan sairler ve düsünce adamlarindan olusan ve "7 Güzel Adam" olarak bilinen Sezai Karakoç, Cahit Zarifoglu, Erdem Bayazit, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif Inan ve Alaeddin Özdenören'in yollarinin kesistigi kentin edebiyattaki basarisinin uluslararasi boyuta tasinmasi için Büyüksehir Belediyesince çalisma baslatildi.

UNESCO Yaratici Sehirler Agi'na edebiyat alaninda girmek için çalismalarini yürüten Büyüksehir Belediyesi, özel bir ekip olusturarak, kentteki edebiyat üzerine raporlama ve arastirmalar yapiyor.

Dillere dolanan misralarin olustugu kentin edebiyatinin daha genis kitlelerce taninmasinin amaçlandigi çalismayla, 7 Güzel Adam Edebiyat Müzesi de önemli yer tutuyor.

Büyüksehir Belediye Baskani Hayrettin Güngör, AA muhabirine, Kahramanmaras'in siir ve edebiyatin baskenti oldugunu söyledi.

Kentin Türk edebiyatina yön veren sair ve yazarlarla anildigini belirten Güngör, "Siir ve edebiyatin baskenti olarak biz UNESCO'nun Yaratici Sehirler Agi'na girmeye çalisiyoruz. Bir sehrin UNESCO'ya girmesi o alanda standart sagliyor. Edebiyat meraklilari ve ilgili kisiler, kentin UNESCO'da yer almasiyla 'Evet burasi gidilip görülecek yerlerden biridir.' diyor." dedi.

- "Olumlu sonuçlar alacagimiza inaniyoruz"

Güngör, ekiplerinin çok genis bir çalisma yaptigini ve raporlama sürecinin devam ettigini aktardi.

Kenti edebiyat alaninda UNESCO'da görmeyi çok istediklerini dile getiren Güngör, sunlari kaydetti:

"Önümüzdeki süreçte kentin UNESCO'daki girisimlerin olumlu sonuçlarini alacagimiza inaniyoruz. Bunun için de bizim çesitli faaliyetler yapmamiz gerekiyor. Siir ve edebiyatin baskenti olarak her yil bir etkinlik yapmamiz gerekir ve buna bir baslangiç yapiyoruz. Bu sene ilk kez düzenlenecek Uluslararasi 1. Kahramanmaras Siir ve Edebiyat Günleri planlanip, programlandi. Etkinligimizin sadece Türkiye'de degil, uluslararasi camiada da en önemli siir ve edebiyat etkinligi olmasini hedefliyoruz."

Güngör, kentte birçok medeniyetin yasadigini ve farkli olaylarin yasanmasiyla edebiyat ile siire zenginlik kattigina isaret etti.

Kültürün, tarihin ve ecdadin biraktigi mirasin kentteki edebiyatta etki yarattigini vurgulayan Güngör, "7 Güzel Adam Edebiyat Müzemiz var ve sehrimize yakisan bir müze. Asik Mahzuni bu topragin çocugu. Birçok yazarimiz buralarda tahsil almis, bu topraklarda yasamis. Bu bilinçle ayni sekilde gelecege dönük de yeni edebiyatçilarin, yeni Necip Fazillar, yeni Asik Mahzuniler, Karakoçlar çikmasini arzu ediyoruz." sözlerine yer verdi.



Güncel 2.09.2020 12:21:14 0
Anahtar Kelimeler: "yedi güzel adam"ın kentinde unesco hedefi

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da toptancı halinde çıkan yangında, 4 ardiye kullanılamaz hale geldi

2

Maviyemişin "kültür elçisi" profesör, 24 yılda üretimi şehir şehir yaydı

3

Kahramanmaraş'ta sabun imalathanesinde çıkan yangın söndürüldü

4

Huawei Radyolink Endüstri Forumu'nda 5.5G'nin temelleri müzakere edildi

5

Mersin'de iki meslek liseli, enkazda titreşim algılayan taşınabilir cihaz tasarladı

6

Adana'da boğazına yabancı cisim kaçan öğrenciyi öğretmeni kurtardı

7

Adana'da silahla yanlışlıkla vurduğu kadını öldürdüğü öne sürülen zanlı yakalandı

8

Adana'da iki motosiklet çarpıştı, 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

9

Burdur'da şarampole devrilen motosikletin sürücüsü öldü

10

Adana'da av tüfeğiyle 1 kişiyi öldüren, 1 kişiyi yaralayan zanlı tutuklandı