Zorlu eğitimlerden geçirilen jandarmanın "hassas burunları" her an göreve hazır

Zorlu eğitimlerden geçirilen jandarmanın

Zorlu eğitimlerden geçirilen jandarmanın "hassas burunları" her an göreve hazır

ADANA (AA) - YUSUF KOYUN - Adana'da, jandarmanin terörden genel güvenlige kadar birçok alanda kullandigi köpekler, 14 farkli engeli barindiran kondisyon parkurunda geçirildikleri düzenli egitimlerle ekiplerin her an "can yoldasi" oluyor.

Il Jandarma Komutanligi ekipleri, birçok alandaki görevlerinde uzun egitim sürecinin ardindan ekibe dahil olan "hassas burunlardan" bomba, uyusturucu, mayin ve tütün bulma ile iz takip konularinda yararlaniyor.

Komutanlikta, Belçika Malinois cinsi "Canbaz" bomba aramada, "Moda" iz takibinde, Alman Çoban cinsi "Etki" ve "Dalga" uyusturucu aramada, "Pire" tütün tespitinde, Labrador cinsi "Puf" da mayin aramada kullaniliyor.

Ekiplerin birçok görevde "can yoldasi" olan köpekler, 14 engeli barindiran kondisyon parkurunda verilen düzenli egitimlerle her an göreve hazir hal getirilerek, hem suç unsurlarinin tespitinde hem de süphelilerin yakalanmasinda etkin rol oynuyor.

Zaman zaman tatbikata da alinan köpekler, senaryo geregi parkurdaki otomobilin bagajina gizlenen esrari, baska bir araca gizlenen tabancayi, topraga gömülen patlayiciyi bularak görevlerini basariyla yerine getiriyor.

- Gelismis duyulara sahipler

Asayis Sube Müdürü Binbasi Mustafa Ersin Agca, AA muhabirine, Jandarma Genel Komutanligi bünyesindeki hizmet köpeklerinin görev sirasinda iyi bir kondisyona sahip olacak sekilde egitildiklerini söyledi.

Köpeklerin kondisyonlarini kaybetmemesi için 14 engelden olusan kondisyon parkurundan geçirildiklerini belirten Agca, bunlari performans ve fizik gücünü artirmak, güven gelistirmek, stres ve fazla enerjiyi attirmak, bilinmeyen ortam ve olaylara karsi korku olusmasini engellemek amaciyla gerçeklestirdiklerini ifade etti.

Agca, Jandarma Genel Komutanliginin emniyet ve asayis hizmetlerine katki saglamak amaciyla köpeklerin gelismis duyu özelliklerini etkin olarak kullandiklarini vurgulayarak, söyle devam etti:

"Insana göre 55 kat daha iyi koklama, 5 kat daha iyi görme, 8 kat daha iyi duyma gibi özelliklere sahip köpekler, mülki ve adli görevlerin ifasinda etkin olarak kullanilmaktalar. Köpeklerimizin, kullanicilari ile Jandarma At ve Köpek Egitim Merkezi (JAKEM) Komutanliginda egitimlerini tamamladiktan sonra birliklerimize atamalari yapilmakta. Adana Il Jandarma Komutanligi bünyesinde, uyusturucu madde, bomba ve mayin arama ile iz takip ve tütün tespit köpegi olmak üzere 5 bransta toplam 6 hizmet köpegimiz bulunmakta. Komutanligimizin sorumlulugunda bulunan ilçelerde, brans özelliklerine göre her türlü emniyet ve asayis olaylarinin aydinlatilmasi, suç ve suç unsurlarinin ortaya çikartilmasi hususlarinda, mevcut köpeklerimiz yasal mevzuata uygun olarak aktif kullanilmakta."

- Jandarmanin "can yoldaslari" her alanda görevde

Agca, uyusturucu arama köpekleri ile iz takip köpeklerinin 15, bomba arama köpeklerinin 13, tütün arama köpeklerinin 4, mayin arama köpeklerinin de 2 yildan bu yana kentteki görevlerde aktif kullanildigini dile getirdi.

Kaybolan dost ve kaçan düsman unsurlari ile hirsizlik, kaçakçilik, hudut ihlalleri, sabotaj veya operasyonlarda koku izini takip ederek, faillerin yerini tespit etmek için kullanilan iz takip köpeklerinde de kokuyu ayirt etme duyusunun çok yüksek oldugunu vurgulayan Agca, "Bu köpeklerimiz, izi sürülecek kokuyu 12 saatlik zaman dilimi içerisinde 5 bin metre mesafeye kadar diger kokulardan ayirt ederek takip etme imkan ve yetenegine sahiptir." ifadesini kullandi.

Bomba arama köpeklerinin, kara, hava ve deniz tasiti, bina, bavul ve valizlerdeki patlayici maddeleri yüksek koku alma ve ayirt etme kabiliyetiyle belirledigini aktaran Agca, mayin arama köpeklerinin de toprak altina gizlenmis anti personel ve anti tank mayinlari basta olmak üzere her türlü el yapimi patlayici, silah ve mühimmati belirleme yetenegine sahip oldugunu vurguladi.

Agca, uyusturucu arama ile tütün tespit köpeklerinin de süphelilerin esyalarinin, araçlarinin, arazilerinin ve evlerinin aranmasinda kullanildigini, bunlarin da gelismis duyu özellikleri sayesinde gizlenen suç unsurlarinin tespit edildigini aktardi.

- Köpekler ve yil içindeki icraatlari

Agca, "Hassas burunlarin" yil içindeki icraatlari hakkinda su bilgileri verdi:

"Bomba arama köpegi 'Canbaz' yil içinde katildigi 60 arama faaliyetinde 6 tabanca, 2 kilogram dinamit lokumu, 348 mermi, 14 av tüfegi ve bu tüfeklere ait 178 fisegin, uyusturucu arama köpegi 'Etki' ve 'Dalga' katildiklari 217 görevde 24 kilo 800 gram kubar, 240 gram toz ve 20 gram likit esrar, 20 gram metamfetamin, 10 gram eroin, 378 uyusturucu hap ile 7 bin 800 kök Hint kenevirinin, iz takip köpegi 'Moda' da katildigi 48 görevde, 3'ü ölü, 8'i sag olmak üzere 11 kisi ile 267 küçükbas ve 20 büyükbas hayvanin bulunmasina katki sagladi."




Yurt Dünya 19.11.2020 12:01:52 0

İlginizi Çekebilir

1

Antalya'da bir kişi tartıştığı oğlunu tabancayla vurarak öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alındı

2

Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, trafik denetiminde sürücülerle bayramlaştı

3

Hatay'da Kurban Bayramı öncesi trafik denetimi yapıldı

4

Adana-Pozantı-Ankara Otoyolu'nda bayram yoğunluğu

5

Mersin'de Kurban Bayramı öncesi trafik denetimi yapıldı

6

Hatay'da zincirleme trafik kazasında 3 kişi yaralandı

7

AK Parti Adana İl Başkanlığında bayramlaşma programı düzenlendi

8

Antalya'da kurban pazarlarında satışlar sürüyor

9

Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu, bayram mesajı yayımladı

10

Mersin'de Kurban Bayramı öncesinde yolcu otobüsleri denetlendi