Fatih Mustafa Olcay


Bağış Ve Yardımlara Vergisel Bakış


Değerli okuyucularımız, öncelikle yaşadığımız asrın felaketinden dolayı hepimize geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Rabbim bir daha bu be benzeri felaketleri bir daha bizlere uğratmasın inşallah. Bizler hem bireysel hem kurumsal olarak depremin olduğu günden bu yana yardım ve bağışlarımızı gerek ayni gerekse de nakdi olarak yerine getirmeye çalışıyoruz.

 

Bugünkü yazımızın konusu, yaşanan deprem afetinden sonra gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükelleflerince yapılan nakdi veya ayni bağış ve yardımların gelirin veya kazancın tespitinde indirilip indirilemeyeceği, indirilebilecek ise nasıl uygulanacağıdır. 

 

Sosyal Medyada Gelir İdaresinden Açıklama Geldi

Yapılan bağışların gider mi veya indirim mi yapılacağı son günlerde toplum tarafından hem merak konusu olmuş ve mükellefler tarafından ise nasıl yapılacağı araştırılmıştır. Buna ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı bir tweet dizisi ile açıklama yapmıştır. İlgili açıklamada:

 

“Bağış ve yardımlar vergiden değil, matrahtan düşülmektedir.”

 

Sosyal medyada, yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüldüğü yönünde paylaşımların devam ettiği görülmektedir. Kamuoyunun ve vergi mükelleflerinin doğru bilgilendirilmesi adına konunun yeniden açıklanması gerekli görülmüştür. Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları belli şartlarla bağış ve yardımların elde edilen gelirden, kurum açısından kazançtan indirilmesi imkânı vermektedir.

 

Kazançtan İndirim ile Vergiden İndirim Tamamen Farklı

Bağış ve yardımlar gerekli şartları taşıyorsa ilgili yılın vergi matrahının tespitinde gelirden, kurumlar için kazançtan indirilir. Bu indirim sonucu kalan tutar vergiye tabi olur.

 

Konuyu basit bir örnekle anlatmak gerekirse; 100.000TL kazancı olan bir kurum 20.000TL AFAD’ a bağış yaptığında kazancından 20.000TL’yi indirecektir. Kalan 80.000TL üzerinden %20 oranında hesaplanan 16.000TL kurumlar vergisi ödeyecektir. Özetle, vazgeçilen vergi tutarı 4.000TL’dir.” Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapçıklarla bağış ve yardımların nasıl yapılacağı geniş bir şekilde açıklanmıştır. İlgililer www.gib.gov.tr sitesinden istediği bilgilere ulaşabilirler. 

 

Tamamı Matrah İndirilebilecek Bağış ve Yardımlar

Gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefleri yaptıkları ayni veya nakdi bağışın tamamını 

 

 

  1. Cumhurbaşkanlığınca başlatılan yardım kampanyaları olması şartıyla

 

  1. Kazançlarının olması halinde, ilgili yıla ilişkin yani beyan edeceği dönem kârı olması halinde,

 

  1. Vergiden değil matrahtan, yani tamamı değil vergiye isabet eden kısmı 

 

  1. Makbuz karşılığı olması şartını sağlamak kaydıyla

 

Gelir vergisi kanununun 89. Maddesinin 10. Fıkrasına göre Cumhurbaşkanlığınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdî bağışların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi kazancının tespitinde matrahtan indirilebilecektir. Bağış tutarları kazancın tespitinde gider olarak yazılamayacak olup beyan edilecek kazanç var ise beyannameden indirilebilecek giderlerden olarak sayılmıştır. 89. Madde, bu bilgiyi içerir.

 

Kızılay ve Yeşilay’a Yapılan Bağış ve Yardımlar

Bir diğer husus olarak, aynı doğrultuda 89. Maddenin 11. Fıkrasına göre mükellefler “iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine yapılan nakdî bağış ve yardımların tamamı”nı kazancın tespitinde matrahtan indirim konusu yapabileceklerdir. 

 

Bağış ve Yardımlara İlişkin Örnek

Gelir İdaresi Başkanlığının açıkladığı ve örneklendirdiği üzere mükellefler yaptıkları bağışın tamamını vergiden düşmeyip üzerinden vergi alınan kısım olan matrahtan düşerek, ödeyecekleri vergiyi hesaplayacaklardır. Örnek olarak; YCD A.Ş’ nin 10.000.000 TL kazancı olsun. Bu mükellef 1.000.000 TL Cumhurbaşkanlığınca başlatılan kampanya dahilinde AFAD hesabına bağış gerçekleştirsin.  (Kurumlar vergisi oranı %20.) Mükellefin kurumlar vergisi matrahı 10.000.000 TL değil 9.000.000 TL olmuş olacak (10.000.000-1.000.000= 9.000.000 TL), ödeyeceği vergi ise 1.800.000 TL (9.000.000 x %20) olacaktır.

 

Mükellef kurum bağış yapmasa idi 2.000.000 TL vergi ödemesi gerekecekti. Yani mükellef kurumdan vazgeçilen vergi tutarı 200.000 TL olacaktır. 

 

Sevgi ve saygıyla…

  • Pazar 34.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 25.8 ° / 16.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı