Bahri Çolpan


Bu kez milletin dediği olsun

Bu kez milletin dediği olsun


Merhaba kıymetli okurlar,

Erken seçim olmasa bile, normal genel seçime 1 yıldan az bir süre kaldı. Her seçimde maalesef sürekli sahada olan siyasetçiler değil de, seçime 3 ay kala piyasa çıkanlar milletvekili oluyor.Yani dükkanı 5 yılda bir, bölgesine gelip açanlar kazanıyor, 5 yıl dükkanı açık tutup bekleyip milletin kahrını çekenler kaybediyor.

Genelde seçimde delegelere gidilmeyip, Ankara'dan lider bazlı adaylar belirlendiği için, bölgesinde yıllarca düğün,cenaze ve bayram bırakmayıp gezenlerin emeği  bir çırpıda görmezden geliniyor, siyaseten alması gereken hakkını, hiç hak etmeyen başkası gelip alıyor.

Hele Türkiye'de son 25 yıldır siyasetin kimyası değişti. Milletvekili yapılan şahısların çoğu, siyasi partilerin liderlerinin isteği ile seçilmektedir. Siyasetin genel gidişatına göre, çok yanlış olan bu sistem seçmenler tarafından kabul edilmese de, kimsenin elinden bir şey gelmiyor ve milletin dediği olmuyor, liderlerin dediği oluyor.

Siyasi parti liderleri 2023 seçiminde acaba farklı davranıp, bu kez kendi bölgelerinde 5 yıldan bu yana çalışan insanları değerlendirip milletvekili yapabilirler mi? Kimsenin umudu yok. Ancak, liderler belki bu seçim fikir değiştirip merkez ataması yerine, her il'de delegelere giderek sıraya girenleri milletvekili yapsa, seçilenler bence daha faydalı olur. Liderlerin atadığı milletvekili adayları, milletin değil, liderin milletvekili oluyor.Bundan dolayı da lider tarafından seçilen milletvekillerinin kimseye eyvallahı olmuyor ve liderinin ağzına bakıyor.

Genelde CHP, merkez yoklaması yerine, delegelerin seçtiği milletvekili adaylarını atıyor, ama bu kez ne yapar bilemiyoruz.Bana göre aklın yolu birdir. Doğru bir tanedir. Siyaset dünyasını Ankara merkezli yönetmek yanlış bir yöntemdir. Milletvekilliği yapabilecek kapasiteye sahip olanları ancak partilileri bilir. Liderler bilemez. Bu konuda artık duyarlı olun.Bölgesinde milletvekili olmak için canla-başla çalışan insanların şevkini kırmayın.

Ayrıca diğer siyasi partilerin milletvekili adaylarını nasıl belirleyeceği de bilinmiyor. Beklenti tüm siyasi partilerin milletvekili adaylarını 81 il'de yapılacak delege seçimi ile belirlemesi yönündedir.Lütfen 2023 genel seçimlerinde hak etmeyen insanları milletvekili yapmayın. Hak eden insanlar TBMM gitsin.Yani bu kez milletin dediği olsun.      

  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false
  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli