Av. Ahmet Salgut


Halk, Ağır Vergiler Altında Eziliyor

"Halk, ağır vergiler altında eziliyordu’’ cümlesini tarih kitaplarında çok okuduk; ama bu durumu şu an yaşamaktayız. Hayat, her geçen gün daha zorlaşıyor.


"Halk, ağır vergiler altında eziliyordu’’ cümlesini tarih kitaplarında çok okuduk; ama bu durumu şu an yaşamaktayız. Hayat, her geçen gün daha zorlaşıyor.

Eğer gelirimizi, harcamalarımızı; doğrudan, dolaylı; kdv, ötv; trafik sigortası, benzin, elektrik, su, telefon vb. cebimizden çıkan vergilerinizi hesaplarsak kazancımızın yaklaşık yarısından fazlasını devlete vergi olarak geri verdiğinizi görürüz.


Telefonda, elektrikte, akaryakıtta, LPG’de, doğalgazda,  ulaşımda kısacası mal ve hizmet alımında, her şeyde çok yüksek vergiler var.

 

100 liralık akaryakıtın yarısından fazlası vergi olarak alınıyor.

 

Araba alıyoruz, arabanın normal değerinin üstüne özel tüketim vergisi (ÖTV) ekleniyor; sonra aracın değeri ve ÖTV’nin bir de KDV’si alınıyor. Yani verginin vergisi ödeniyor. Ayrıca sigorta ve plaka masrafları eklenince arabanın ücreti iyice yükseliyor. Çıplak fiyatın üzerinden alınan çok yüksek vergiler,  ülkemizde arabanın neden pahalı olduğunu açıklamaktadır. Arabada motor hacmi yükseldikçe alınan vergi daha da artıyor.

 

Bir paket sigarada olan 20 dal sigaranın 16 dalına vergi ödeniyor, içilen bir alkollü içeceğin ücretinin %75’ini vergi oluşturuyor, cep telefonu ve doğalgaz için bile ÖTV ödeniyor.  25 kuruşluk poşetin bile 23 kuruşu devlete, 2 kuruşu markete gitmektedir.

Ülke böyle yönetilmeye devam ettikçe maalesef toplum olarak daha zor günler geçiririz; çünkü ‘’saray’’ ile halk arasında uzaklık çok fazla!...

Yazıyı Jean Jacques ROUSSEAU’nun şu sözü ile bitirmek istiyorum:

"Halkla hükümet arasında uzaklık ne kadar artarsa, vergiler de o ölçüde ağırlaşır. Bundan ötürü halk, demokrasilerde en hafif vergi yükü altındadır; aristokraside daha ağır, monarşideyse en ağır yükü taşır."


 

Mustafa
26.01.2021 10:45:20
Ağzına sağlık avukat bey, Ne güzel resmettiniz olayı! Bu tür yazılar yazabilen yazarlara ve bunları yayınlayabilecek gazetelere ihtiyaç var!

İsmail Şener
26.01.2021 22:37:38
Süpersiniz olay tam olarak böyle oldu :) olmaya devam ediyor. Maaşımızın yarısından fazlası vergi nefes almak çok zor her şey zamlanıyor en çokta sigara güzel 20 de 16 alıyor vergi 4 dal sigara için 16 dal sigara vergi veriyoruz :D ( sigara kullanmıyorum )

özkan karakeçili
7.03.2021 12:50:21
ingilterede her ay oturduğunuz evin büyüklüğü ve muhite göre çöp vergisi alınıyor. Mesela; 75m2 bir evde ve orta kalitede bir muhitte iseniz 100£ yani 1400tl çöp vergisi ödüyorsunuz. Evde televizyon izleniyorsa yine her ay vergi ödüyorsunuz. Biz ülke olarak sanayi devrimini 1800,lü yıllarda yapmış olan ingiltereyi hakkaniyetli vergi ödemezsek nasıl yakalayacağız? Yoksa biz vergi ödediğimizi mi zannediyoruz?

  • Cuma 23.4 ° / 11.5 ° Güneşli
  • Cumartesi 26.3 ° / 12.5 ° Güneşli
  • Pazar 26.5 ° / 13.3 ° false