Fatih Mustafa Olcay


Matrah Artırımı Yasasının Ayrıntıları


              Değerli okuyucular, TBMM’de görüşülmekte olan ve yakın zamanda yasalaşacak olan matrah artırımı ve yapılandırma kanununun ayrıntıları taslak kanunun sosyal medyaya düşmeye başlamasıyla netleşmeye başladı. Vergi, sigorta primi, idari para cezaları ve bazı kamu niteliğindeki meslek kuruluşlarına olan borçların yapılandırılarak ödenmesine, mevcut ve muhtemel uyuşmazlıkların sulh yoluyla düzeltilmesine ve matrah artırımına ilişkin düzenlemeler içeren bu yasaya gelin bu ayrıntılara hep beraber bakalım.

            Yapılandırma Taksiti Ödenme Şartları Nelerdir?

            Bu gibi yasalar çıktıktan sonra yapılandırma taksitlerinin ödenmemesine sık sık rastlanmaktadır. Bu anlamda yapılandırma gerçekleştirildikten sonra taksitlerin yasaya göre süresinde ve tam olarak ödenmesi gerekmektedir.

            Diğer yapılandırma kanunlarına göre 1. ve 2. Taksitlerin süresinde ve tam olarak ödenmesi şartıyla, kalan taksitlerden bir takvim yılında 2 veya daha az taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayı sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi halinde, yapılandırmaları bozulmamakta idi. Yeni Yapılandırma kanununda vade 48 ay olarak taksit sayısı ise 48 eşit taksit olarak belirlenmiştir. Bir takvim yılı içerisindeki taksit ödememe sayısı da, 2 taksitten 3 takside çıkarılmıştır.

            Vade Sayısı 48 Ay

            Bugüne kadar çıkarılan yapılandırma yasalarında kesinleşmiş borçlar en fazla 36 ay yani 3 yıla kadar taksitlendirilebilmekte idi. Taksitler ise 2 ayda bir 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeniyordu. Yeni Torba Yasa Teklifinde ise, vade 4 yıla yani 48 ay’a çıkarılmakta. Borçlular, kesinleşmiş borçlarını bu düzenleme kapsamında 48 aya kadar taksitlendirebilecekler ve 48 eşit taksitte ödeyebilecekler. Bu değişiklik son derece önemli ve mükellef lehine olan bir değişiklik olarak göze çarpmaktadır.

            Belediyeler ve spor kulüplerinde ise durum daha farklı uygulanmakta ve bu yapılar kesinleşmiş borçlarını 10 yıl 120 eşit taksit şeklinde yapılandırıp ödeyebileceklerdir. Bir önceki yapılandırma yasasında belediyeler borçlarını yine 120 eşit taksitte, spor kulüpleri ise iki ayda bir ödemeli 36 eşit taksitte yani toplamda 6 yılda ödeyebilmekte idiler. Vade süresinin 10 yıla çıkarılması ve taksit sayısının ise 120 eşit taksit olarak belirleyen bu düzenleme spor kulüplerimiz için son derece önemli ve yerinde bir düzenleme olmuştur.

            Bir başka husus ise, matrah ve vergi artırımından kaynaklı ödemeler, peşin veya aylık dönemler halinde 12 eşit taksitte yapılabilecektir. Önceki düzenlemede ise bu borçlar 1 yılda ve 6 eşit taksitte ödenebilmekte idi.

            İlgili af idari para cezalarını da kapsıyor mu? 

            Önceki yapılandırma yasaları bütün idari para cezalarını kapsamamakta idi. Kapsama alınmayan bu idari para cezalarına örnek olarak düzenleyici ve denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları ile Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezalarını verebiliriz.

            Yeni yapılandırma yasasında ise, düzenleyici ve denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları ile Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezaları ilk defa yapılandırma kapsamına alınmıştır. Bu durum ise ekonomi camiası açısından geniş ve faydalı bir düzenleme olarak görülmektedir.

            Peki, Yapılandırmada faiz kaç?

            Yapılandırma yasasında faizin ne olduğu en çok merak edilen konulardan birisidir. Yapılandırma yasa teklifine göre, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Yİ-ÜFE oranı aylık 0,75 olarak dikkate alınacaktır. Bu oran ise yıllık yüzde 9 gibi bir orana tekabül etmektedir. Bu oranın diğer yasalara nazaran çok cazip bir oran olduğunu söyleyebiliriz.

            2 Bin TL Altındaki Borçlar Silinecek

            Yeni Torba Yasa ile, vergi dairelerine vadesi 31 Aralık 2022 tarihi ve bu tarihten önce olduğu halde 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmemiş olan borç aslı ve cezası, gecikme zammı, gecikme faizi, idari para cezası toplamı 2.000,00 TL ve altında olan borçların silinmesi düzenleme kapsamına alınmıştır.

            Bu düzenleme ile ülkemiz kapsamında vergi dairelerine 2.000,00 TL tutarının altında borcu bulunan tüm mükelleflerin borçlarının silinmesi söz konusu olacaktır. Şart ise borcun tahakkuk etmiş olması gerektiğidir. Vergi daireleri kendiliğinden bu borçları silecek olup borçlunun vergi dairelerine müracaatına gerek bulunmamaktadır.

 

            Değerli okuyucular, yeni yapılandırma ve matrah artırımı yasasının genel itibariyle bilgileri bunlar. Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

  • Pazar 34.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı