Bahri Çolpan


Orman Yangınları Nasıl Önlenir?

Orman Yangınları Nasıl Önlenir?


Merhaba kıymetli okurlar,

Türkiye’nin birçok bölgesinde çıkan orman yangını, ülkemizin artık orman yangınları ile ilgili ciddi bir çalışma yapması gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Ülkemizde havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, bir de ormanlarımızın çok sık olması bana göre yangınlara adeta davetiye çıkarıyor.

Son çıkan yangınlarla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak iki ihtimal üzerinde duruluyor. Ya bu ormanları terör örgütleri yakıyor, ya da sıcak hava ormanlarda yangın çıkmasına neden oluyor.

Ülkesini seven bir gazeteci olarak bende bazı fikirlerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Her hangi bir bölgede orman yangını çıktığında, ormanlarımızın çok sık olması sebebiyle, hem söndürmek zor oluyor, hem de çok ağaç yanıyor.

Benim fikrim, ormanların sık olduğu bölgeler 300’er yüzlü veya 500’er yüzlü kümelere ayrılsın ve aralarına orman yolu açılsın. Bu yöntemle yangınların fazla büyümesini önleyebiliriz. Yani bir yangın çıktığında en azından ormanlarımızın hepsi tehlike altına girmez ve belli bir bölge yanar. Tabi bu fikri geliştirebiliriz. Örneğin kümelere ayırdığımız bazı tehlikeli bölgelere yangın havuzu yaparak, yangınla müdahaleyi kolaylaştırabiliriz. Ayrıca bazı bölgelere su kuyusu vurarak ihtiyaç halinde bunları çalıştırıp, yangının çok kısa sürede sönmesini sağlayabiliriz.

Orman yangınları söndürüldüğünde  hemen bu çektiğimiz sıkıntıları unutmamalıyız.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bey, bu önerimi hafife almamalı. Dediğim sistemi uyguladığımız takdirde orman yangınları oldukça azalır. Ormanlarımız hepsi yangın tehdidi altında olmaz.

Ben yangından etkilenen tüm halkımıza geçmiş olsun diyor, böyle acıların bir daha yaşanmamasını diliyorum.

mustafa
2.08.2021 16:16:05
Dunya genelinde orman yanginlari artti, kuresel isinmadan dolayi... Basiretli devletler bu bilinen gercege göre hareket ederler ve ormanlari seyreltme, aralara orman yollari acma, yangin söndurme ucaklari satin alma gibi FELAKET yasanmadan tedbir alirlar ve olasi bi yanginda dunya devletlerinden acil koduyla yardim talep ederler. Bizim ulkemizde ise orman yangini olur, "yangin söndurme ucaklari alalim" gundemimize ancak o zaman gelir. Yeterli sayida yangin söndurme ucaklarimiz yoksa da reisi cumhurumuzun kullaniminda cok sayida ucak olmasi, bakanlarimizin ayri ayri ucaklarinin olmasi ulkece, yureklerimize su serpmistir. Bu devlet erkani havadan yanan bölgeyi izleyemeseydi halimiz nice olurdu? Sel olur karadenizde, "dere yataklarina yapilan evler" o zaman gundeme gelir yillardir o evlerin orada olmasina ragmen. Deprem olur, "konut guclendirme, dayanikli bina insa etme" o zaman gundem olur. Olasi Istanbul depreminde canlar yitirilecektir, ulke ekonomisini cökecektir ama ancak o FELAKET olursa (Allah korusun) gundemimize gelecektir Deprem. Testi kirilmadan tedbir almak bizim kitabimizda yer almiyor maalesef zira bilim adamlari özgurce arastirma yapip -rapor yayinlayamiyor velev ki yayinlasa da dikkate alinmiyor yönetimce. Bahri Bey umarim sesiniz duyulur ve saydiginiz tedbirler de alinir.

  • Çarşamba 31.3 ° / 16.2 ° Güneşli
  • Perşembe 31.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Cuma 30.8 ° / 18.4 ° false