Bahri Çolpan


Osmaniye Fıstığı Üreticisine Sahip Çıkın

Osmaniye Fıstığı Üreticisine Sahip Çıkın


Merhaba kıymetli okurlar,

Türkiye'nin, hatta yakın komşu ülkelerin fıstık borsası Osmaniye'dir. Ancak bu kadar önemli konumda olan Osmaniye Fıstığı son 2 yıldır üreticisine çok zor günler yaşatmaktadır.Nasıl olduysa son 2 yıldır Osmaniye Fıstığı ay çekirdeği kadar para etmedi. Sezon başladığı kilosu 8-9 liraya satılan Osmaniye Fıstığı maalesef sezon sonuna doğru daha da değerlenmesi gerekirken kilosu 4-5 lira gibi bir rakama indi. Ancak ne hikmetse Osmaniye Fıstığı fiyatları kuruyemişçilerde hiç düşmedi.Birilerinin yaptığı manipülasyonun cezasını üreticiler çekti. 

Osmaniye Fıstığını TMO veya başka bir organize devlet kurumuna satın almıyor. Mahsulün taban fiyatını Osmaniye'deki fıstık tüccarları belirliyor. Durum böyle olunca da Osmaniye Fıstığı fiyatları her türlü değişime uğraya biliyor. Yani 1-2 tane büyük fıstık tüccarı fiyatların düşmesini veya yükselmesini sağlayabiliyor.Geçen yıl epeyce bir fıstık üreticisi zarar etti. 

Osmaniye Fıstığının yeni sezonu açıldı. Fiyatlarda normal seyrinde devam ediyor. Yine birileri sahneye çıkıp fiyatlarla oynamazsa bu sezon fıstık üreticisi zararsız sezonu kapayabilir.

Devlet yağlı tohumlara belli bir destekleme vermektedir.Osmaniye Fıstığı da yağlı tohumlar grubunda olmasına rağmen bir türlü destekleme kapsamına alınmamaktadır. Türkiye'nin önemli bir fıstık ihtiyacını karşılayan Osmaniye'de, organize fıstık alımı yapacak bir kurum olmadığı için fiyatlar tüccarlar tarafından belirleniyor.

Osmaniye Fıstığının gerçek değerinde satılması için özellik, birlik ve veya kooperatif kurulması gerekir.Osmaniye Fıstığının değeri ancak bu şekilde ortaya çıkar. En azından kooperatif ve fıstık tüccarları rekabet içinde olur ve bu şekilde de üretici bin bir emekle ürettiği Osmaniye Fıstığını gerçek değerinde satar.

Bana göre hükümette bu konuda üzerine düşeni yapmalı.Fındığa nasıl destekleme veriliyorsa, Osmaniye Fıstığına da destek verilmelidir. Haksızlık yapmamalıdır. Osmaniye Milletvekilleri, bu konuda neden hiç çaba göstermiyor. İstemeyen hakkını alamaz. Osmaniye Fıstığının hakettiği yere gelmesi için hepimize görev düştüğünü asla unutmayın. 

Seyyah
5.10.2021 23:37:24
Hayır ağabeyciğim öyle değil işte çiftçimiz de aç gözlü bu sene para ettiyse seneye en az 2 katını üretmeye çalışıyor hal böyle olunca mahsül çok oluyor ve ister istemez tükenmesi için fiyat az oluyor... Benim 4 arabalik ekibim var yüzlerce Ton mal tüketiyorum tüm iç Anadolu'da pazarım var ve perakende olarak kavrulmuş iç fıstığı 15 liraya satıyorum

  • Cumartesi 28.5 ° / 15.2 ° Güneşli
  • Pazar 34.3 ° / 19 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.3 ° / 15.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı