Bahri Çolpan


Osmaniye Yer Fıstığı

Merhaba sevgili okurlar, İnanmak başarmanın yarısıdır diye bir söz var ya, işte o gerçek oldu. 2000’li yıllardı. Osmaniye’de yer fıstığı üretiliyor ve Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının % 80’i kentimizden karşılanıyordu.


Merhaba sevgili okurlar,

İnanmak başarmanın yarısıdır diye bir söz var ya, işte o gerçek oldu. 2000’li yıllardı. Osmaniye’de yer fıstığı üretiliyor ve Türkiye’nin yer fıstığı ihtiyacının % 80’i kentimizden karşılanıyordu. Bir gün gazetede  Osmaniye sevdalısı Mustafa İpek ağabeyimle  oturuyoruz, “Bahri bu fıstığın adının Osmaniye fıstığı olması için gel bir kampanya başlatalım”dedi.  Şöyle bir düşündük yapacağımız kampanyanın doğru olduğunu ve memleketimize çok getiri sağlayacağı kanısına vardık.

Hemen gazeteye bir manşet yaptık ve heyet halinde zamanın Osmaniye Ticaret Borsası Başkanı Ökkeş Kuyulu beyi ziyaret ettik fikrimizi söyledik. Ökkeş beyde “olur mu?” dedi. Biz de olacağını söyledik ve Osmaniye yer fıstığı olarak adının da tescilli  marka olması için çalışma başlatmasını istedik. Ardından heyet halinde zamanın Osmaniye Valisi İsmail Fırat’ı ziyaret ettik ve  fikrimizi söyledik. Vali Fırat’ta  olumlu baktı.Osmaniye yer fıstığı isminin kullanılması için bize destek verdi. Aradan 20 yıl geçti. O günlerde başlattığımız kampanya öyle amacına ulaştı ki, Osmaniye yer fıstığı artık tescilli oldu. Türkiye’nin her marketinde, kuruyemişçisinde ve satılan her alanda Osmaniye yer fıstığı yazılmaya başlandı. Ülke genelinde canı fıstık isteyen herkes artık Osmaniye yer fıstığı olmazsa almıyor. Osmaniye yer fıstığının kalitesini ve damak tadını 82 milyon insan öğrendi. Osmaniye yer fıstığı artık Türkiye markası haline gelmiş durumda.

VALİ CERRAH’I DA UNUTMAMAK GEREKİR

Diğer yandan Osmaniye eski Valisi Celalettin Cerrah bey de bu konuda çok duyarlı davrandı. Osmaniye yer fıstığının drajesini yaptırarak farklı bir ürün oluşmasına önderlik etti. Valimizin orijinal fikri sayesinde Osmaniye yer fıstığı, aranılan, sorulan ve çokça tüketilen ürünler arasına girdi. Valimiz Cerrah beye de ayrıca teşekkür ediyoruz.

 

PEKİ OSMANİYE YER FISTIĞININ MEMLEKETİMİZE NE GETİRİSİ OLUR?

Bir kentin tanınması ve turist çekebilmesi için, ya iyi bir turistik bölgen olacak, ya iyi bir ürünün olacak, ya da süper ligde bir futbol takımın olacak. Osmaniye’nin 3. Ligde bir futbol takımı var, onunda kentimizin tanınmasına faydası var. Ancak Osmaniye yer fıstığı kentimizin tanınmasına ve üreticilerimizin kalkınmasına büyük destek sağlayacaktır.

Osmaniye yer fıstığı tanınmadan önce, kilosu 3-4 liraya zor alıcı buluyordu. Siyah çekirdeğin ettiği parayı bile etmiyordu. Bugün kabuklu Osmaniye yer fıstığının kilosu 8 ila 10 lira arasında değer buluyor. Hatta yazımı yayına hazırladığım şu dakikalarda kilosu 10 ile 12 lira arasında satılıyor. Gelecek yıllarda Osmaniye yer fıstığı daha çok para edecek. Bu sektörden para kazanan üreticilerimizin yüzü gülecek. Hatta her üretici fıstık ekecek. Bir köşe atıl durumda olan ve Osmaniye’ye çok fazla bir getirisi olmayan yer fıstığımız yaptığımız akıl dolu bir kampanya ile hem memleketimizin adının ülkemize duyulmasını sağladı, hem de bu işten ekmek yiyen gariban çiftçimizin de yüzünü güldürdü. Bizler Osmaniye sevdalıları olarak, bir ürünümüzü hak ettiği yere getirdik. Sıra da şimdi de Osmaniye’mizin  paha biçilmez başka güzelliklerini ülkemize tanıtmaya geldi. Osmaniye’yi tanıtacağız. Lütfen sizde bizim elimizden tutun. Bu kent 24 yıllık müstakil bir vilayet, biz kimsenin ilçesi değiliz. Osmaniye’yi Uluslar arası Tanıtma Derneği olarak yollara düşeceğiz, her gördüğümüz yabancıya kentimizi tanıtmak adına Osmaniye’nin güzel insanlarını ve güzelliklerini anlatacağız.Osmaniye’nin tanınır hale gelmesi için hiçbir eksiği yok, fazlası var.

Saygılarımla…  

  

 

Evren Özgür Düzgün
20.02.2020 23:36:51
Kamuoyuna Duyuru (Haber Niteliği taşır mı bilmem Bahri Abi ancak Zaruri bir açıklamadır.) 18.10.2001 tarihinde evlendiğim Osmaniye Kamuoyu tarafından Neşe Düzgün sahte ismini kullanan Huriye Coşkun'dan 12.12.2014 tarihinde Resmi ve dini olarak ayrıldım ve Kendisiyle hiç bir maddi veya manevi bağlantım ilişkim veya işim yoktur. Kendisine Düzgün soyadını kullanma iznini de vermedim zaten kendisi de izinsiz olarak kullanmaktadır. Düzgün Ailesi'den kendisine bu hakkı kimse vermedi. Kendisini bu konuda uyardık ve gereğini yapacağımızı belirttik. Tekrar belirtmek gerekirse kendisiyle maddi manevi anlamda hiç bir bağımız yoktur. Kamuoyuna saygıyla Evren Özgür Düzgün.

  • Cumartesi 22.7 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22.8 ° / 9.6 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.1 ° / 9 ° Güneşli