Doç. Dr. Ökkeş Hakan Miniksar


Şimdi Sıra Osmaniye Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Kurulmasında


Değerli Okurlar;
 

Hepimizin bildiği üzere 26.02.2024 tarihinde Osmaniye Devlet Hastanesi (ODH)’nin 3. basamak sağlık tesisi olma başvurusu Sağlık Bakanlığının ilgili birimi tarafından kabul edildi. Öncelikle hastanemizin yapım, taşınma, açılma ve 3. basamak olma aşamalarında destekleri olan tüm devlet büyüklerimize teşekkürlerimi sunuyorum. Bu öyle bir süreç ki her aşamasında herkesin büyük katkıları ve özverileri vardır.  
 

Hastanenin 3. Basamak olması ne demek?
 

Sağlık Bakanlığı ilgili yönetmelik kapsamında ileri tetkik ve özel tedavi gerektiren hastalıklar (yanık ünitesi, inme merkezi, kalp merkezi, onkoloji tanı ve tedavi merkezi gibi) için yüksek teknoloji içeren ve/veya eğitim ve araştırma hizmetlerinin verilebileceği altyapıya sahip üst düzey hastanelerdir. ODH’de asgari kriterleri karşılayarak 3. basamak DH olarak bu hizmetleri gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra karşılayacaktır. Hastanemiz yönetimi ile yaptığım görüşmelerde bu konuda çok azimli ve istekli olduklarını farkettim, inanıyorum ki bundan sonraki süreci de güzel yöneteceklerdir.  
 

ODH’miz artık il içi ve il dışından sevkle gelen hastaların kabulünü daha rahat yapacak ve sağlık hizmeti ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Özellikli birimler açılacaktır. Peki nedir bu özellikli birimler?  
 

Bağımlılık rehabilitasyon merkezi (AMATEM): Alkol ve madde bağımlılarının takip ve tedavi edildiği birimlerdir. Çocuk izlem merkezi (ÇİM): Cinsel istismara uğrayan çocukların tanı konularak incelendiği birimlerdir. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi. Diyaliz merkezi: İleri düzey böbrek hastalarının tanı ve takiplerinin yapıldığı birimlerdir. Hatta uygun şartlarda böbrek nakli yapabilecek düzeye de gelebilecektir. Gebe okulu: Anne- baba adaylarını ve yakınlarını gebelik, doğum, doğum sonrası dönem hakkında bilgilendirmek ve aynı zamanda anne adayına bu süreçle ilgili uygulama eğitimlerin yapıldığı birimlerdir. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulama merkezi. Obezite merkezi: İleri düzey obezite cerrahilerinin uygulandığı birimlerdir. Üremeye yardımcı tedavi merkezi (Tüp Bebek Merkezi). Kalp Merkezi: Kardiyak bypass cerrahilerinin ve ileri düzey kardiyak girişimsel işlemlerin yapıldığı birimlerdir. Yanık merkezi. İnme merkezi: felç geçiren hastaların yoğun bakımda takip ve tedavilerinin yapıldığı birimlerdir. Onkoloji tanı ve tedavi merkezi. TPN merkezi. Uyku Merkezi.  Palyatif Merkezi. Taş Kırma Merkezi. Girişimsel Radyoloji Merkezi. Fizik Tedavi Merkezi. Yürüme Robotu Merkezi. Konuşma ve Dil Terapi Merkezi. Endoskopi/Kolonoskopi Merkezi. Yara Bakım Merkezi. Hiperbarik Tedavi Merkezi. Nükleer Tıp Merkezi. Genetik Tanı-Tedavi Merkezi.
 

Bu merkezlerin bazıları hali hazırda ODH’de bulunmaktadır. Fakat daha kapsamlı ve akademik düzeyde hizmetlerin verilmesi de gereklidir. Tüm bu merkezlerin hemen açılması ve geliştirilmesi mümkün değildir. İlimiz işadamlarına, yurtdışında yaşayan gurbetçilerimize ve tüm hayırsever hemşehrilerime sesleniyorum! Hastanemiz Başhekimini müdürünü ziyaret edin,, Kendi adınıza, vefat eden veya hasta yakınınız adına yukarıdaki merkezlerin ihtiyaçları için bağışta bulunun! Hem dua alın hem ilimizin devlet yatırımına sahip çıkın! Bu konuda ilimizden daha fazla güzel haberler almak istiyoruz,,
 

Dahası uzman hekim, yan dal uzman sayımız artacaktır,, Yoğun bakım ve servis yatak sayımız artacaktır,, Poliklinik ve ameliyat sayımız artacaktır,, Ve en önemlisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüşeceğizdir.. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) ile ortak kullanım protokolü imzalanacaktır.. Böylece Doçent ve Profesör Hocalarımız gelecektir,, Asistan hekim yetiştirilecektir. Öncelikle Acil Tıp Kliniği kurulacak ve daha kaliteli bir acil sağlık hizmeti sunulacaktır. Tam zamanlı (24 saat) her branştan hekimden hizmet alınabilinecektir.. Hastanemizin SGK fatura gelirleri artacak ve hekimlerimizin ek ödemeleri de artabilecektir.  
 

Önce inanalım, sonra azimle çabalayalım,, Pes etmeyelim,, Amacımız yarınlar için daha güzel yaşanabilir bir Osmaniye olsun!
 

Doç. Dr. Ökkeş Hakan MİNİKSAR
 

S.B. Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  
 

Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Eğitim Görevlisi
 


 

  • Perşembe 27.2 ° / 11.2 ° Güneşli
  • Cuma 28.8 ° / 16.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 14 ° Orta kuvvetli yağmurlu