Bahri Çolpan


Üreticiler Ezilmesin

Üreticiler Ezilmesin


Merhaba kıymetli okurlar,

Karadeniz bölgesinin fındığı, Gaziantep'in fıstığı varsa, Osmaniye'nin de yer fıstığı var. Ancak Karadeniz'in fındığı ve Gaziantep'in fıstığı her zaman  iyi  para eder, ne hikmetse, Osmaniye Fıstığı bir türlü değerinde satılmaz. Bir kaç tane fıstık tüccarının uyanıklığı yüzünden Osmaniye Fıstığı her yıl yerlerde sürünür. Başka bir deyişle, ay çekirdeği parası bile etmez.

Sezonun başladığında 10 liradan alıcı bulan kabuklu Osmaniye Fıstığı, şu günlerde 6 lira gibi komik bir rakamdan alım yapılıyor. Türkiye'de her şeyin değeri artarken, Osmaniye Fıstığı'nın fiyatı düşüyor.  Oysa ki, kabuklu fıstığın fiyatının en az 13-14 lira olması gerekirdi. Bazı tüccarların yaptığı manipülasyon sayesinde Osmaniye fıstığı gerçek değerinden satılmıyor.Tüccarların belirlediği fiyatı geçmiyor.

Çiğ iç fıstığın  jumbosu  20-22 liraya, orta boy  fıstık ise, 15-17 liraya satılıyor. Fıstık satıcıları fiyatı sabitlemiş iyi paraya da veriyorlar, çerezciler ise, Osmaniye Fıstığı'nın kavrulmuşunu 35-40 lira gibi bir rakama satıyor.Yani her yerde Osmaniye Fıstığı para ediyor, ancak üreticinin elinde olan Osmaniye Fıstığı para etmiyor.

Osmaniye Fıstığı'nı alıp stoklayan tüccar, elindeki ürünleri seri bir şekilde tüketemeyince, fiyat düşmeye başladı. Bin bir emekle Osmaniye Fıstığı eken çiftçiler ise, belki ürünüm ilerde bir kaç lira fazla eder diye ambarında tuttuğu fıstıktan maalesef zarar etti. Her yıl yaşanan sıkıntı bu yılda yaşanıyor.

Kooperatif veya Birlik Kurulmalı

Osmaniye Fıstığı'nın gerçek değerinde satılabilmesi ve üreticinin alın terinin karşılığını hakkıyla alarak mahsulünü satabilmesi için mutlak surette örgütlenmesi gerekiyor.

Türkiye'nin fıstık ihtiyacının % 80'ini karşılayan Osmaniye'de, fıstıkçılar kooperatifi veya Osmaniye fıstıkçılar birliği kurulması kesinlikle şarttır.

Osmaniye Fıstığı'nın gerçek değeri 50 liradır. Ancak tüccarlar fıstık fiyatlarını istediği gibi belirleyebiliyor.İsterse fiyatını yükseltiyor ve isterse düşürüyor.Bu haksızlığı ortadan kaldırmak ve üreticinin mahsulünü gerçek değerinden satılabilmesi için mutlak surette bir kooperatif veya birlik kurulmalıdır.

Osmaniye Fıstıkçılar Kooperatifi ve Birliği kurmak için bir arkadaşımız çıkarsa hep beraber destek veririz. Her türlü yanında yer alıp memleketimizin ürününün gerçek değerinde satılması için elinden tutarız.

Unutulmamalıdır ki, Osmaniye sadece bizim değil, hepimizin. Bu kentte yaşayan insanlarda elini taşın altına koymalıdır. Görevden kimse kaçmamalıdır. Türkiye'nin fıstık borsası konumunda olan Osmaniye'nin şimdiye bu örgütü çoktan kurması lazımdı. Biz bu eksikliği tespit ettik ve olmasının faydalarını yazıyoruz. Hadi bir babayiğit çıksın önümüze düşsün ve üretici her yıl ezilmesin.      

  • Cuma 22.8 ° / 12.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 11.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 22.8 ° / 9.6 ° Güneşli